Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin näytti vihreää valoa pakkorokotuksille lapsuusajan tauteja vastaan

Pakolliset rokotukset voidaan nähdä tarpeellisiksi demokraattisissa yhteiskunnissa, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin linjaa.

Tuomioistuin antoi tuomionsa tshekkiläisten perheiden tekemästä kanteesta, jossa haastettiin lasten pakollinen rokottaminen Tshekissä. Ihmisoikeustuomioistuimen mielestä Tshekin pakkorokotukset ovat lasten parhaaksi eivätkä riko Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa yksityiselämän suojaa.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan viranomaiset eivät saa puuttua oikeuteen nauttia yksityiselämän kunnioitusta, ellei se ole välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa esimerkiksi terveyden suojaamisiksi.

– Nämä toimet voidaan katsoa "välttämättömiksi demokraattisessa yhteiskunnassa", tuomioistuin lausui Tshekin rokotuslinjasta.

– Tähtäimenä täytyy olla, että jokainen lapsi on suojattu vakavia tauteja vastaan rokotusten tai laumasuojan kautta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole aiemmin ottanut kantaa pakollisiin rokotuksiin lapsuusajan tauteja vastaan. Tshekissä laki velvoittaa rokottamaan lapset yhdeksää tautia vastaan. Näitä tauteja ovat muun muassa kurkkumätä, hinkuyskä, jäykkäkouristus ja tuhkarokko.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen kannelleet tshekkiläisvanhemmat olivat jättäneet lapsensa rokottamatta ja saaneet siitä sakkoja, tai heidän lapsiltaan oli evätty pääsy päiväkotiin.

Lisää mahdollisuuksia pakollisille koronarokotuksille

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä linjauksella voi olla merkitystä, jos jossain maassa päätetään ottaa käyttöön pakolliset koronavirusrokotukset.

– (Tuomio) vahvistaa pakollisten rokotusten mahdollisuutta nykyisessä covid-19-pandemiassa, sanoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen erikoistunut lakiasiantuntija Nicolas Hervieu uutistoimisto AFP:lle.

Pakollisista rokotuksista on puhuttu ajoittain koronaviruspandemian aikana, sillä rokotevastaisuuden on pelätty johtavan joissain maissa siihen, että vapaaehtoisilla rokotuksilla ei saada aikaiseksi laumasuojaan riittävää rokotuskattavuutta.