Eduskunnassa ei hyväksytä minkäänlaista väkivaltaan liittyvää retoriikkaa eikä avointa tai piilotettua väkivallalla uhkailua, sanoo eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.).
Eduskunnan puhemiehistö sekä eduskuntaryhmien ja eduskunnan valiokuntien puheenjohtajat kokoontuivat perjantaiaamuna keskustelemaan sananvapaudesta ja hyvästä puhetavasta sosiaalisessa mediassa.
Puhemiehistön koolle kutsuman kokouksen taustalla oli kansanedustaja Ano Turtiaisen pääsiäisviikonloppuna julkaisema tviitti, jota monet pitivät uhkaavana.
Turtiainen itse ei ollut paikalla kokouksessa.
Vehviläisen mukaan Turtiaisen tviitistä kokouksessa keskusteltiin enää vain hyvin vähän, sillä keskustelu käsitteli laajemmin sananvapauteen ja hyvään puhetapaan liittyviä kysymyksiä. Kokouksen pohjalta ei laadittu yhteistä kannanottoa tai julkilausumaa.
– Meidän yhteinen viestimme oli, että emme tietenkään hyväksy minkäänlaista väkivaltaan liittyvää puhetapaa emmekä väkivallalla uhkailua, olipa se sitten avointa tai piilotettua, Vehviläinen sanoi STT:lle kokouksen jälkeen.
"Jokaisella on vastuu omasta puhetavastaan"
Turtiainen sai helmikuussa puhemieheltä huomautuksen kasvomaskin käyttösuositukseen liittyneen konfliktitilanteen jälkeen. Täysistunnossa puhetta johtanut varapuhemies Juho Eerola (ps.) oli muistuttanut ilman maskia esiintynyttä Turtiaista eduskunnan kasvomaskisuosituksesta, minkä jälkeen Turtiainen oli lehtitietojen mukaan moittinut Eerolan maskihuomautusta eduskunnan käytävällä voimasanojen saattelemana ja uhkaillut Eerolaa käsi nyrkkiin puristettuna.
Nyt Turtiainen ei saa toiminnastaan huomautusta tai muita seuraamuksia. Vehviläisen mukaan eduskunnalla ei ole mahdollisuuksia puuttua kansanedustajien toimintaan eduskunnan ulkopuolella eikä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, sillä puhemiehistö voi perustuslain mukaan puuttua vain kansanedustajien eduskunnassa tapahtuvaan toimintaan.
– Eduskunnan ulkopuolisessa toiminnassa kansanedustajia koskevat samat lait kuin mitkä koskevat muitakin kansalaisia, Vehviläinen sanoo.
– Jos eduskunnan ulkopuolella tapahtuu ylilyöntejä, niin niitä on tarkasteltava muun lainsäädännön puitteissa. Ne välineet, mitä perustuslaki meille antaa, liittyvät eduskuntatalossa ja erityisesti istuntosalissa tapahtuvaan toimintaan.
Vehviläisen mukaan jokainen kansanedustaja on itse vastuussa omasta käytöksestään sosiaalisessa mediassa samalla tavalla kuin muutkin kansalaiset.
– Jokaisella sanankäyttäjällä on vastuu omasta puhetavastaan.
Uhkauksenomainen viesti
Turtiainen julkaisi viime lauantaina Twitterissä mahdolliseen maskipakkoon liittyvän kommentin, jonka monet kokivat uhkaavaksi.
– Ystäväni sanoi - "olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski." No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla, Turtiainen kirjoitti viestissään.
Vehviläinen piti tuolloin omassa Twitter-kommentissaan Turtiaisen viestiä "uhkauksenomaisena" ja sanoi, että asiaa käsitellään eduskunnassa heti pääsiäisen jälkeen.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä katsoi Turtiaisen antavan käytännössä tappouhkauksen kaikille kollegoilleen ja toivoi Helsingin poliisin tutkivan asian.
Turtiainen kommentoi tapausta keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa. Hänen mukaansa eduskunnan puhemiehistön on turha yrittää puuttua hänen eduskunnan ulkopuolisiin tekemisiinsä.
Turtiaisen mukaan hän ei ole puhemiesneuvoston alainen eikä sille tilivelvollinen.
– Kansalaiset ovat valinneet minut määräajaksi edustamaan heitä, joten heillä minä olen töissä ja heille minä olen tilivelvollinen, Turtiainen kirjoitti.
Turtiainen valittiin eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä toissa vuonna perussuomalaisten listoilta, mutta hänet on sittemmin erotettu puolueesta ja sen eduskuntaryhmästä. Turtiainen muodostaa nykyisin oman yhden miehen eduskuntaryhmänsä.
"Sananvapaus keskeinen perusoikeus"
Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio pitää ymmärrettävänä, että puhemiehistö voi puuttua vain kansanedustajien toimintaan eduskunnassa eikä esimerkiksi heidän kannanottoihinsa sosiaalisessa mediassa.
– Sananvapaus on niin keskeinen ihmisten perusoikeus, että siihen puuttuminen on vaikeaa, ellei vihapuheen tunnusmerkistö täyty, Raunio sanoo.
Raunion mukaan Turtiaisen ronskeja kommentteja selittää osaltaan se, että hänellä ei ole perussuomalaisista saatujen potkujen jälkeen enää ympärillään laajempaa eduskuntaryhmää, joka toppuuttelisi hänen sanomisiaan.
Turtiaisen näkyvä profiloituminen koronarajoitusten kriitikkona saattaa Raunion mukaan johtua osaltaan huolesta uudelleenvalinnan suhteen. Raunio arvioi, että Turtiainen voi hyvin jäädä yhden kauden kansanedustajaksi, ellei hän esimerkiksi onnistu palaamaan perussuomalaisten jäseneksi.
– Ilman puoluelistan tukea uudelleenvalinnan mahdollisuus on hyvin pieni, Raunio sanoo.
Toisaalta Raunio muistuttaa, että seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkä aika ja mitä tahansa voi vielä tapahtua.
– Toisaalta puolueet ovat hyvinkin laskelmoivia ja pyrkivät vaalimenestyksen maksimoimiseen. Kyllä puolueisiin on otettu ennenkin takaisin tällaisia mustia lampaita.
Turtiainen sai toissa vuoden vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä vajaat 3 300 ääntä eli selvästi vähemmän kuin kolme muuta perussuomalaisten listoilta eduskuntaan päässyttä edustajaa.