Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erotettu eduskunnan turvallisuusjohtaja valitti irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen

Eduskunnan turvallisuusjohtajan tehtävästä erotettu Jukka Savola on valittanut irtisanomisestaan Helsingin hallinto-oikeuteen.

Valituksessaan Savola vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan laittomana 11. maaliskuuta tehdyn päätöksen irtisanomisestaan. Lisäksi Savola vaatii hallinto-oikeutta velvoittamaan viranomaisen korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa täysimääräisesti.

Savola syyttää valituskirjelmässään työnantajaa virkamieslaissa säädetyn kuulemisvelvoitteen laiminlyönnistä. Säännös velvoittaa työnantajaa kuulemaan virkamiesyhdistystä ja luottamusmiestä ennen päätöstä irtisanomisesta. Näin ei Savolan valituksen mukaan tehty.

Savola menetti työpaikkansa sen jälkeen, kun hänen syytettiin luovuttaneen MTV:n uutisille eduskunnan turvakamerakuvaa entiseen pääministeriin, kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) 7. tammikuuta kohdistuneesta päällekarkauksesta.

Savolan katsottiin myös valehdelleen julkisuudessa, ettei tiennyt, mistä MTV oli kuvamateriaalin saanut. Iltalehti kertoi viime kuussa, että Savolan epäiltiin yrittäneen heikentää Sipilän kertomusta päällekarkauksesta kuvamateriaalin luovuttamisella. Savola kiistää molemmat syytökset valituksessaan.

– Toisin kuin (eduskunnan pääsihteerin) muistiossa 11.3.2021 annetaan ymmärtää, en siis salannut tai kiistänyt sitä, että tietojen antaminen tallenteista tapahtui vastuullani. Kerroin tästä työnantajalle, ja myös julkisuudessa oli esillä tämä tieto.

Antoi toimittajan kuvata videon kännykällään

Savola oli kuvannut turvakamerakuvan perusteella välikohtausta tönäisyksi kansanedustajille lähettämässään sähköpostissa. Sipilä oli kertonut julkisuuteen siitä, että hänen päälleen tultiin nyrkein.

Valituskirjelmässä Savola kertoo antaneensa MTV:n toimittajan kuvata eduskunnan turvakameravideon omalla kännykällään, mutta ettei tallenteita missään vaiheessa varsinaisesti luovutettu. Savola korostaa myös sitä, että kyse oli tietopyynnöstä.

– Harkintani perusteella annoin toimittajan katsoa molempien kameroiden tallenteet tietokoneelta ja kuvata ne matkapuhelimellaan. Harkitsen, ettei asiassa ollut laillisia perusteita salassapidolle. Korostin jo kuulemisvastineessani, että mitään tallenteita ei ole luovutettu, Savola kertoo selonteossaan valituskirjelmässä.

Savola kertoo, ettei tehnyt asiasta kirjallista päätöstä, koska sellainen on tarpeen tehdä vain siinä tapauksessa, että tietopyyntö evätään ja päätöstä pyydetään. Tiedot eivät Savolan mukaan myöskään olleet salassa pidettäviä.

Savola vetoaa myös siihen, että hän on aiemminkin antanut tiedotusvälineiden tutustua eduskunnan turvakamerakuvaan. Tämä tapahtui vuonna 2019 Greenpeacen mielenosoituksen yhteydessä ilman, että asiasta olisi tullut sanomista.

---

Juttun otsikkoa korjattu klo 17.30: Savola oli eduskunnan turvallisuusjohtaja, ei turvallisuuspäällikkö, kuten otsikossa aiemmin kerrottiin.