Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Kuntavaaleissa useampi äänestää ensisijaisesti puoluetta henkilön sijasta

Kuntavaaleissa äänestäjien valintaan vaikuttaa enemmän puolue kuin ehdokkaan henkilö, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. USU-gallupin mukaan 47 prosenttia suomalaisista äänestäisi ensisijaisesti puoluetta tai ryhmittymää. Henkilöä sanoi äänestävänsä ensisijaisesti 40 prosenttia.

Vastaajista noin kymmenesosa ei osannut sanoa kantaansa ja neljä prosenttia kertoi, ettei aio äänestää.

– Tulos näyttää samansuuntaiselta kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleista tehdyssä tutkimuksessa. Vielä 2003 ja 2007 eduskuntavaaleissa äänestäjien enemmistölle ehdokas oli tärkeämpi kuin puolue, mutta se on kääntynyt toisinpäin, sanoo Uutissuomalaiselle Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin professori Åsa von Schoultz.

Kyselyssä vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajista lähes kolme neljäsosaa äänestää ensisijaisesti puoluetta. Perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajista puoluetta painottaa noin kaksi kolmasosaa. Keskustan kannattajista yli puolet (55 prosenttia) äänestää ensisijaisesti henkilöä.

Galluptutkimuksen Uutissuomalaiselle teki Tietoykkönen . Verkkokyselyyn vastasi tuhat aikuista mannersuomalaista 16.–24.3. Virhemarginaali on 3,1 prosenttia suuntaansa.