Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen ulkoministeri varoitti Venäjää aggressiivisista toimista Ukrainaa kohtaan

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken varoitti sunnuntaina Venäjää "seurauksista", mikäli se toimii "aggressiivisesti" Ukrainaa kohtaan. Blinken sanoi varoituksensa tv-kanava NBC:n haastattelussa.

– Olen hyvin huolissani Venäjän toimista Ukrainan vastaisella rajalla. Siksi olemme läheisessä yhteydessä liittolaistemme kanssa Euroopassa. Me kaikki jaamme yhdessä saman huolen, Blinken sanoi.

– Presidentti (Joe) Biden on tehnyt asian hyvin selväksi. Jos Venäjä toimii uhkarohkeasti tai aggressiivisesti, sillä on hintansa ja seurauksensa, Blinken jatkoi.

Taistelut Itä-Ukrainassa Ukrainan joukkojen ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä ovat viime aikoina kiihtyneet. Lisäksi Ukraina on syyttänyt Venäjää jännityksen lisäämisestä maiden välisellä raja-alueella, sillä Venäjä on lisännyt joukkojaan siellä sekä Ukrainalta vuonna 2014 valtaamallaan Krimin niemimaalla.

Venäjä ei ole kiistänyt tietoja joukkojen siirroista Ukrainan rajoilla. Se ilmoitti sunnuntaina, ettei se ole ajautumassa sotaan Ukrainan kanssa, mutta seuraa venäjänkielisten tilannetta konfliktialueella. Venäjän on kerrottu myöntäneen runsaasti passeja Itä-Ukrainan alueella asuville ihmisille.

Itä-Ukrainan sodassa on kuollut tähän mennessä yli 13 000 ihmistä.

Blinkeniltä tiukka ukaasi Kiinan suuntaan

Ulkoministeri Blinken lateli vakavia varoituksia NBC:n haastattelussa myös Kiinan suuntaan. Blinken varoitti Kiinaa lisääntyneestä aggressiosta Taiwania kohtaan. Blinken muistutti, että muutokset Taiwanin nykyiseen tilanteeseen voisivat olla vakava virhe. Kiina pitää Taiwania sen kapinallisena maakuntana. Yhdysvallat on puolestaan Taiwanin liittolainen.

– Olemme todella huolissamme Pekingin hallinnon kasvaneesta aggressiivisesta toiminnasta Taiwania kohtaan. Jännite Taiwaninsalmessa on kasvanut, Blinken sanoi.

Taiwaninsalmi erottaa Taiwanin Manner-Kiinasta. Salmen leveys on reilut 150 kilometriä.