Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autoliitto varoittaa turvaistuintestissä epäonnistuneesta lasten Chicco-turvakaukalosta – "Istuimen käyttäminen voi aiheuttaa vakavan vaaran"

Autoliitto varoittaa Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen turvaistuintestissä epäonnistuneesta Chicco Kiros -turvakaukalosta. Liiton mukaan turvakaukalo irtosi kolaritestivaiheessa sekä etu- että sivutörmäystestissä Isofix-telakasta, kun kaukalossa oli 11-kiloinen törmäystestinukke.

Autoliitto kertoo julkaisevansa testin tuloksen ennakkoon, koska istuimen käyttäminen voi aiheuttaa vakavan vaaran.

– Irtoaminen aiheuttaisi tositilanteessa erittäin suuren riskin vakavaan loukkaantumiseen, Autoliiton tiedotteessa sanotaan.

Testin muut osiot eivät ole vielä valmistuneet. Kiros on i-Size-tyyppihyväksytty turvakaukalo 40–78-senttisille lapsille eli vastasyntyneestä noin 13-kiloiseen lapseen saakka.

Suurin osa telakoista toimitettu Ranskaan

Kolaritestien jälkeen tehdyssä analyysissä selvisi, ettei kaukalon ja telakan välinen lukitusmekanismi rikkoutunut, mutta se avautui jostain syystä törmäysten aikana. Autoliitto kertoo, että Chiccoa on informoitu asiasta ja se on ilmoittanut vetävänsä kyseiset telakat markkinoilta.

Chiccon mukaan telakoita on toimitettu viime vuoden heinäkuusta alkaen vajaat 2 000 kappaletta, joista suurin osa Ranskaan.

– Viallisia telakoita ei ole Chiccon mukaan toimitettu Suomeen. Turvaistuimia on kuitenkin helppo tilata netistä ja sitä tehdään jatkuvasti, joten katsoimme tärkeäksi tiedottaa asiasta jo tässä vaiheessa, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Viallisen telakan tunnistaa hyväksyntämerkistä, jossa on numerosarja 030059. Telakat on valmistettu 23.11.2019–19.11.2020 välisenä aikana.

– Jos jollakin on jo Chicco Kiros -kaukalo, on tärkeää, ettei sitä käytetä telakan kanssa, vaan se pitää kiinnittää valmistajan ohjeita noudattaen tiukasti auton turvavöillä, Autoliitto painottaa tiedotteessa.