Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies haki Virosta viinaa 179 kertaa ja kauppasi pullot moninkertaiseen hintaan päihdeongelmaisille – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen 78-vuotiaan miehen, joka haki Virosta tuhansia viinapulloja ja kauppasi ne moninkertaiseen hintaan muun muassa päihdeongelmaisille ihmisille.

Käräjäoikeuden mukaan mies kävi Virossa vuosina 2009–2018 yhteensä 179 kertaa. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että vuosien varrella mies toi Suomeen ja myi eteenpäin yhteensä 14 320 puolen litran viinapulloa.

Yhden pullon hinnaksi käräjäoikeus laski 4,15–6,50 euroa. Suomessa mies oikeuden mukaan myi pullot eteenpäin 20–25 euron hintaan.

Käräjäoikeuden mukaan alkoholirikos oli törkeä, koska siinä käytettiin häikäilemättömästi hyväksi toisen riippuvaista asemaa.

– Alkoholia on tietoisesti myyty usean vuoden ajan säännöllisesti, suuret määrät ja pääasiassa velaksi päihderiippuvaisille ja toimittamalla näille alkoholia myös kotiin, eli päihderiippuvuuden kanssa kamppailevien yksityishenkilöiden tukiasuntola-asuntoihin tai niiden lähistölle, oikeus sanoi tuomiossaan.

Verohallinnolle korvauksia yli 85 000 euroa

Käräjäoikeus katsoi, että miehen menettelyn toistuvuuden, sen vaatimien taloudellisten panostusten ja saadun taloudellisen hyödyn määrän vuoksi oli selvää, että alkoholin tuominen oli tapahtunut kaupallisessa tarkoituksessa ja että mies oli tietoinen veroilmoitusvelvollisuudestaan.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeän alkoholirikoksen lisäksi kahdesta törkeästä veropetoksesta vuoden ja viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Käräjäoikeus katsoi, että yksin ehdollista vankeusrangaistusta oli pidettävä riittämättömänä rangaistuksena miehen syyksi luetuista vakavista rikoksista, joten hänet määrättiin lisäksi 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun.

Mies tuomittiin korvaamaan Verohallinnolle rikoksillaan aiheuttamina vahinkoina yli 85 000 euroa. Lisäksi hänet määrättiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä runsaat 7 300 euroa.

Länsi-Uusimaan käräjäoikeus antoi tuomionsa maanantaina.