Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalastusrajoitukset saimaannorpan suojelemiseksi eivät ole enää voimassa – Kalatalouden Keskusliitto kehottaa sopimaan vapaaehtoisista kalastusrajoituksista

Kalatalouden Keskusliitto kehottaa kaikkia vesialueen omistajia Saimaan alueella jatkamaan myönteistä suhtautumista saimaannorpan suojeluun ja sopimaan kalastusrajoituksista vapaaehtoisesti.

Kehotuksen taustalla on se, että Saimaan kalastusrajoituksia koskevan valtioneuvoston asetuksen voimassaolo päättyi eilen, eikä valtioneuvosto ole päässyt yhteisymmärrykseen uuden asetuksen sisällöstä. Kalatalouden Keskusliiton mukaan tämä tarkoittaa, että paikallisten osakaskuntien vastuu saimaannorpan suojelusta kasvaa. Keskusliiton mukaan norppa ei ole vastaisuudessakaan jäämässä ilman suojelua, sillä valtaosa kalastusrajoituksista on tähän asti toteutettu vapaaehtoisen sopimisen kautta ja osakaskunnissa on valmius jatkaa sopimuksia.

– Olemme päättäneet sopia ministeriön asetusehdotuksen mukaisista rajoitustoimista ja suositamme lisäksi verkkojen ankkuroimista rajoitusajan ulkopuolella, sanoo osakaskunnan esimies Sauli Tiainen Pihlajavedeltä tiedotteessa.

Esitys piti aikarajoitukset ennallaan, laajensi kieltoa norpan uusille alueille

Maa- ja metsätalousministeriön asettama kalastusrajoituksia pohtinut työryhmä sai työnsä päätökseen jo viime vuonna saimaannorpan osalta, ja asetusesitys uusiksi rajoituksiksi oli lausuntokierroksella. Esityksessä ei kalastuksen aikarajoituksia esitetty laajennettavaksi, mikä Kalatalouden Keskusliiton mukaan vastaa useimpien lausunnonantajien ja Saimaan alueen paikallista näkemystä. Sitä vastoin norpan uusia levinneisyysalueita esitettiin otettavaksi mukaan nykyisten aikarajoitusten piiriin.

Keskusliiton mukaan jo nykyisten rajoitusten ansiosta saimaannorpan kanta on kasvanut 2000-luvulla noin 240 yksilöstä noin 420–430 yksilöön. Tämä tarkoittaa sitä, että saimaannorpan suojelustrategiassa asetettu 400 yksilön välitavoite saavutettiin kuusi vuotta etuajassa.

– Ympäristöhallinnon ja suojelujärjestöjen vaatimus kalastusrajoitusten merkittävästä lisäämisestä ei täytä oikeasuhtaisuuden vaatimusta. Esityksen haitat ylittävät selvästi teoreettiset hyödyt, sanoo Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen tiedotteessa

Kalatalouden keskusliitto linjaa, että saimaannorpan suojelu on kaikkien yhteinen asia. Keskusliiton mukaan vapaaehtoisen sopimisen kautta on parhaiten mahdollista sovittaa yhteen paikallisen kotitarve- ja kaupallisen kalastuksen tarpeet sekä kalastusrajoitusten taso, joka riittää saimaannorpan suotuisalle kannan kehitykselle.