Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin kutsuu eduskuntapuolueet keskusteluun Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen tasosta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsuu eduskuntapuolueet parlamentaariseen keskusteluun Suomen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiomenojen eli TKI-menojen tasosta ja tulevaisuudesta.

Hallituksen tavoitteena on nostaa Suomen TKI-menojen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Hallituksen mukaan menojen nosto neljään prosenttiin edellyttää pitkäjänteistä, yli vaalikausien ulottuvaa sitoutumista.

Nykyisin TKI-menot ovat runsaat 2,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Hallitus painottaa, että TKI-toiminnan vahvistaminen vaatii laajasti hyväksyttyä, yhteistä näkemystä sekä kunnianhimoista ja johdonmukaista tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaa.

– Suomen kilpailukyky ja hyvinvointi perustuvat osaamiselle, tutkimukselle ja innovaatioille. Tutkimuksella ja innovaatiotoiminnalla on ratkaiseva merkitys tuottavuuden kasvussa, elinkeinoelämän uudistumisessa ja hyvinvoinnin luomisessa. TKI-toiminta luo ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin, valtioneuvosto perustelee tiedotteessa.

Tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden merkitys korostuu, koska Suomen talouskasvu on hidastunut ja jäänyt jälkeen verrokkimaista jo kymmenen vuoden ajan. Talouskasvun näkymät ovat edelleen heikommat kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

Kasvun kiihdyttäminen perustuu työn tuottavuuden nousuun

Kasvun kiihdyttäminen voi laajan yksimielisyyden mukaan perustua vain työn tuottavuuden nousuun, jonka perustana on työvoiman osaamisen ajantasaisuus sekä nykyistä vaikuttavampi TKI-toiminta.

TKI-toiminta on Suomessa vähentynyt. Toiminta lisääntyi vuoteen 2009 asti, jolloin se oli 3,75 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Sen jälkeen osuus bruttokansantuotteesta laski vuoteen 2015 asti, minkä jälkeen se on ollut lievässä nousussa. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on hallituksen mukaan pudonnut kärkimaiden joukosta.

Vanhanen satsaisi 10 miljardia euroa

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) satsaisi kymmenen miljardia euroa kymmeneksi vuodeksi tutkimukseen ja tuotekehitykseen, kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Varat kerättäisiin ottamalla lisää velkaa.

Tavoite on saada yritykset tuotekehityksen avulla investoimaan vahvasti vihreään siirtymään. Näin saataisiin Suomen talous selvästi nykyistä kovempaan kasvuun.

– Meillä on krooninen investointivaje, joka on pakko selättää, Vanhanen arvioi MT:lle.

Hänen mukaansa tärkeää on, että rahat käytetään nimenomaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Sitä varten tulisi luoda T&K-pankki tai -rahasto, jolla saadaan yli vaalikausien ulottuva sitoumus rahoitukseen.

Toinen mahdollisuus olisi sopia vähintään kahden vaalikauden budjettimomentista, jota ei voisi poliittisesti muutella, Vanhanen sanoo.

– Päätöksiä pitää tehdä nyt, katseleminen ja odottelu eivät enää riitä. Lisävelka edellyttää, että pystymme sitoutumaan rakenteellisiin uudistuksiin, kurinalaiseen talouspolitiikkaan ja velan hallintaan, hän painottaa.