Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän Lukashenka aloitti vierailun Moskovassa

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka saapui torstaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin vieraaksi Moskovaan.

Belta-uutistoimiston mukaan presidentit keskustelevat muun muassa kaupasta ja talousyhteistyöstä sekä koronapandemian vastaisesta työstä.

Esille tulevat myös maiden välistä valtioliittoa koskevat haasteet ja uhat, Belta kirjoitti.

Vierailu tapahtuu vain päivä sen jälkeen, kun Putin piti vuotuisen linjapuheensa. Siinä Putin muun muassa ihmetteli, miksi länsi on ollut niin hiljaa "vallankaappausyrityksestä" Valko-Venäjällä, jonka Venäjä ja Valko-Venäjä sanoivat viime viikonloppuna estäneensä.

Putin antoi myös ymmärtää, että Yhdysvalloilla olisi ollut osuutta suunnitelmassa, joka tähtäsi Lukashenkan surmaamiseen. Valko-Venäjän opposition mukaan väite kaappausyrityksestä on pelkkää provokaatiota.

Edellisen kerran Lukashenka ja Putin tapasivat helmikuussa Sotshissa.

Oppositiojohtaja: Kaikki turvallisuuspalvelujen provokaation tunnusmerkit

Lukashenka kertoi viime lauantaina, että Venäjän viranomaiset olivat auttaneet tekemään tyhjäksi aikeet Valko-Venäjän hallinnon kaatamiseksi. Hänen mukaansa kaksi Valko-Venäjän kansalaista oli pidätetty Moskovassa.

Lukashenka väitti lisäksi, että yhdysvaltalaisia poliitikkoja olisi sekaantunut oletettuun vallankaappausyritykseen.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB puolestaan kertoi omassa lausunnossaan, että kaksi valkovenäläistä oli pidätetty ja että nämä suunnittelivat "sotilasvallankaappausta" ja Lukashenkan "surmaamista".

Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan mukaan Lukashenkan puhe hallinnon kaatamisyrityksestä sisältää kaikki Valko-Venäjän ja Venäjän turvallisuuspalvelujen provokaation tunnusmerkit.

Mikä on Lukashenkan tekemä tärkeä päätös?

Lauantaina Lukashenko sanoi myös aikovansa paljastaa yhden presidenttiaikansa tärkeimmistä päätöksistä.

– Se on hyvin tärkeä. Olen tehnyt päätöksen, Lukashenko sanoi, mutta ei kertonut tuolloin asiasta enempää.

Lukashenkan riippuvuus Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tuesta on kasvanut yhä enemmän Valko-Venäjällä kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Lukashenkan Moskovan-vierailu onkin uutistoimisto AP:n mukaan herättänyt arveluja, että tämä voisi hyväksyä Venäjän patistuksen maiden lujempaan liittoon.

Aiemmin Lukashenka on vastustanut Venäjän pyrkimyksiä luoda Venäjän ja Valko-Venäjän välille läheisempää integraatiota sekä venäläisen sotilastukikohdan avaamista Valko-Venäjällä.

Lähteenä myös Tass .