Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekki asettaa ylärajan venäläisdiplomaattien määrälle – kymmenille lähtöpassit Prahasta

Tshekin hallitus kertoo rajoittavansa Venäjän lähetystön työntekijöiden määrää. Ulkoministeri Jakub Kulhanekin mukaan Venäjällä on ensi kuun loppuun asti aikaa vähentää lähetystönsä työntekijöiden määrä samalle tasolle kuin Tshekin Moskovan-lähetystössä.

Tshekillä on tällä hetkellä Moskovan-lähetystössään 24 ihmistä, kun Venäjällä on Prahassa 94 työntekijää.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kertoi Venäjän vastaavan pian uusimpiin häätöihin.

Myös Tshekin naapurimaa Slovakia kertoo häätävänsä kolme venäläistä diplomaattia Tshekin tapauksen perusteella. Puolustusministeri Jaroslav Nadin mukaan venäläisdiplomaatit olivat rikkoneet diplomaattisia sääntöjä.

Tshekki ja Venäjä ovat viime päivinä häätäneet toistensa diplomaatteja sen jälkeen, kun Tshekki syytti lauantaina Venäjän vakoojia ammusvaraston räjäytyksestä Vrbeticen kylän lähellä vuonna 2014. Räjähdyksessä kuoli kaksi Tshekin kansalaista. Joidenkin mediatietojen mukaan ammukset oli tarkoitus toimittaa Ukrainaan.

Tshekin poliisi etsii muun muassa räjähdyksen vuoksi kahta venäläismiestä, joita Britannia puolestaan epäilee entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisestä Salisburyssa vuonna 2018.