Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan puoluevaltuusto koolla pitkittyneen kehysriihen keskellä – puolueen ykkösministerit äänessä julkisuudessa kello 10

Hallituksen keskiviikkona alkanut kehysriihi jatkuu viikonloppuna hallituspuolueiden puheenjohtajien keskinäisten neuvottelujen voimin.

Kaksipäiväiseksi tarkoitettuja neuvotteluja on takana jo kolme päivää. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen neuvottelujen keskeyttämisestä iltakuuden aikaan. Hallituslähteistä oli aiemmin arveltu STT:lle, että lopullisten päätösten tekeminen voi venyä maanantaihin.

Toiseksi suurin hallituspuolue, neuvotteluissa julkisen talouden tasapainottamista vaatinut keskusta pitää viikonloppuna myös puoluevaltuuston kokouksen. Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko aloittaa sen puheellaan kello kymmeneltä.

Puoluetta edustava valtiovarainministeri Matti Vanhanen puolestaan on samaan aikaan Ylen Ykkösaamun vieraana.

Kiistaa taloudesta ja turpeesta

Hallituskauden puoliväliin osuvassa riihessä hallituksen on tarkoitus tarkastella ohjelmansa etenemistä sekä valtion tulevaa talouskehitystä.

Neuvotteluissa kiistan kohteeksi ovat julkisuuteen kerrottujen tietojen perusteella nousseet erityisesti työllisyystoimet ja niiden vaikutus julkiseen talouteen sekä velkaantuvan valtiontalouden tasapainottaminen. Julkisuudessa tätä vääntöä on käyty varsinkin keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä.

– Hallituspuolueiden talouspoliittinen linja on edelleen liian kaukana toisistaan, Saarikko kirjoitti eilen illalla Facebook-tilillään .

Katseet ovat kohdistuneet keskustaan myös siksi, että puolue on pitänyt neuvotteluissa esillä turpeentuottajien asemaa. Vihreät on linjannut, ettei se halua perua viime syksynä tehtyjä päätöksiä, joilla vauhditettiin turpeen energiakäytön alasajoa.

Hallituspuolueet ovat purkaneet turhautumistaan pitkittyneeseen riiheen myös julkisuudessa, jossa on epäilty jopa hallituskumppanien neuvotteluhalukkuutta.