Navalnyin säätiön toiminta jäädytettiin Venäjällä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mielenosoitusta Berliinissä Venäjän-lähetystöllä viikonloppuna. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä oikeus on keskeyttänyt toistaiseksi oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin säätiön ja sen alueellisen verkoston toiminnan. Tuomioistuimen odotetaan myöhemmin kieltävän korruptionvastaisen FBK-säätiön toiminnan pysyvästi.

Syyttäjä haluaa luokitella säätiön ja sen alueellisen verkoston "äärijärjestöksi".

Navalnyi on itse tällä hetkellä vankilassa. Navalnyin toimisto Moskovassa kertoo Telegram-kanavallaan jakamassaan lausunnossa, ettei ryhmä voi enää toimia entiseen tapaan.

– Se olisi liian vaarallista työntekijöillemme ja tukijoillemme, lausunnossa todetaan.

Ryhmä kuitenkin sanoo jatkavansa taistelua korruptiota, presidentti Vladimir Putinia ja valtapuolue Yhtenäistä Venäjää vastaan "henkilökohtaisella tasolla".

Korruptioselvitysten lisäksi Navalnyi tukijoineen on kampanjoinut niin kutsutun älykkään äänestämisen puolesta. Siinä ääniä pyritään keskittämään Yhtenäistä Venäjää haastaville ehdokkaille.

Saksa tuomitsee

Saksa kiirehti tuomitsemaan Venäjän ratkaisun heti sen tultua julki. Liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert lausui, että terrorismin vastustamiseen tarkoitettujen välineiden käyttö poliittisia vastustajia vastaan ei ole lain ja oikeuden periaatteiden mukaista.

Navalnyi sai hoitoa Saksassa sen jälkeen kun hänet oli yritetty myrkyttää hengiltä. Navalnyi itse syyttää myrkytyksestä Putinia, minkä Putin on kieltänyt.

Venäjän äärijärjestölistalla on tällä hetkellä reilut 30 toimijaa, kuten Isis, al-Qaida ja Jehovan todistajat. Ryhmät eivät saa toimia Venäjällä, ja niiden toimintaan osallistumisesta voi saada pitkän vankeustuomion.

Venäjällä pidetään duumanvaalit ensi syksynä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka