OmaPosti-palvelun kautta lähti kymmeniä tekaistuja laskuja, epäilee Oulun poliisi

Poliisin mukaan epäillyt loivat tekaistuja laskuja. Kuvituskuvaa. Matti Björkman / LEHTIKUVA

STT

Oulun poliisi tutkii rikosvyyhtiä, jossa kymmenille henkilöille epäillään lähetetyn tekaistuja laskuja. Poliisi tiedotti maanantaina, että epäillyt onnistuivat tunkeutumaan OmaPosti-tilien laskunmaksupalveluun ja luomaan tekaistuja laskuja.

Poliisi painottaa, että epäilty tietomurto ei ole kohdistunut suoraan Posti Groupin OmaPosti-palveluun, vaan rikosten uhriksi joutuneiden salasanoja ja käyttäjätunnuksia on saatu selville muuta kautta.

Poliisin mukaan tekaistuja laskuja onnistuttiin laatimaan yhteensä 66 kappaletta ja 60 laskua onnistuttiin maksamaan kolmansille henkilöille kuuluvilla maksukorteilla. Tekaistujen laskujen kautta saadut varat päätyivät poliisin mukaan epäiltyjen omille pankkitileille.

Epäillyn rikoskokonaisuuden toinen haara liittyy oululaisen taksiyrityksen käyttämään internet-sovellukseen eli applikaatioon. Poliisin mukaan epäillyt onnistuivat hankkimaan itselleen internetin kautta toisille henkilöille kuuluvia pankkikorttitietoja. Syöttämällä niitä taksisovellukseen he pääsivät poliisin mukaan ajamaan lähes 80 taksimatkaa pankkikorttien omistajien laskuun.

Rikosten uhrien vahingot noin 30 000 euroa

Rikosten uhreille aiheutunut taloudellinen vahinko on ollut kaikkiaan noin 30 000 euroa, arvioi poliisi.

Epäilty rikoskokonaisuus ajoittuu lokakuun 2019 ja maaliskuun lopun 2020 väliselle ajalle. Tekaistuja laskuja OmaPosti-palvelun kautta lähetettiin poliisin mukaan kuitenkin lyhyemmän aikaa, tammi-helmikuussa 2020.

Pääepäillyt ovat kaksi oululaista miestä, jotka ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina. Poliisi on kuulustellut epäiltyinä myös muutamia muita henkilöitä.

Pääepäiltyjä epäillään törkeästä tietomurrosta, tietosuojarikoksesta ja yhteensä kymmenistä petosrikoksista. Toista heistä epäillään myös huumausainerikoksesta.

Poliisitutkinta on loppusuoralla, ja jutun on määrä siirtyä lähiaikoina syyttäjälle syyteharkintaan.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka