Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin kutsui Tshekin väitteitä venäläisvakoojien osuudesta ammusvaraston räjähdykseen absurdeiksi – Venäjä ja Euroopan maat jatkoivat diplomaattien karkottamista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Tshekin viranomaisten väitteitä Venäjän vakoojien sekaantumisesta ammusvaraston räjähdykseen "absurdeiksi".

Kremlin maanantaisen tiedotteen mukaan Putin keskusteli Tshekin ja Venäjän diplomaattisuhteiden nykyisestä tilasta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa.

Jo aikaisemmin maanantaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti syytteet "täysin perusteettomina" ja sanoi niiden vahingoittavan erittäin vakavasti maiden välisiä suhteita.

Ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kehotti Euroopan unionia ryhtymään toimiin joidenkin sen virkamiesten "sekavien ja tunteellisesti värittyneiden" kommenttien vuoksi.

Tsh ekki toivoi muiden maiden karkottavan venäläisdiplomaatteja

Tshekki ja Venäjä ovat karkottaneet toistensa diplomaatteja sen jälkeen, kun Tshekki hiljattain syytti Venäjän vakoojia ammusvaraston räjäytyksestä vuonna 2014. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä.

Tshekki karkotti 18 venäläisdiplomaattia syytösten takia, minkä jälkeen Venäjä puolestaan karkotti 20 tshekkidiplomaattia.

Viime viikolla Tshekin sisäministeri Jan Hamacek toivoi, että EU- ja Nato-maat karkottaisivat venäläisdiplomaatteja solidaarisuuden osoituksena.

Useat maat ovat jo vastanneet Tshekin toiveeseen. Slovakia, Viro, Latvia ja Liettua karkottavat yhteensä seitsemän venäläisdiplomaattia.

Maanantaina ryhmään liittyi Romania, joka kertoi karkottavansa venäläisdiplomaatin solidaarisuuden osoituksena Tshekille.

Venäjä vastasi Italian maaliskuisiin toimiin

Venäjä puolestaan ilmoitti maanantaina karkottavansa italialaisdiplomaatin vastineena sille, että Italia karkotti kaksi venäläistä maaliskuussa vakoiluepäilyjen vuoksi. Ulkoministeriön mukaan italialaisdiplomaatille oli annettu 24 tuntia aikaa poistua maasta.

Italia tuomitsi Venäjän toimet perusteettomina.

– Pidämme päätöstä perusteettomana ja epäoikeudenmukaisena, koska se on kostotoimi Italian viranomaisten lailliselle toimenpiteelle, jolla puolustettiin omaa turvallisuutta, Italian ulkoministeriö sanoi.

Venäläiset karkotettiin maaliskuussa sen jälkeen, kun Italian viranomaiset pidättivät italialaisen merivoimien upseerin epäiltynä vakoilusta Venäjän hyväksi.

Upseeri pidätettiin Roomassa, kun hän oli tapaamassa Venäjän suurlähetystön edustajaa myydäkseen tälle luottamuksellisia tietoja. Venäläistä ei pidätetty diplomaattisen koskemattomuuden takia.