Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus tarvitsee opposition tukea EU:n elpymispaketin hyväksyntään – kokoomus on saamassa vaa'ankielen roolin

Hallitus tarvitsee eduskunnassa opposition tukea EU:n elpymispaketin hyväksyntään, mikä kääntää valokeilan oppositiopuolue kokoomuksen suuntaan.

Perustuslakivaliokunta päätyi tänään lausunnossaan siihen, että elpymispaketti ja siihen liittyvä lainanotto rinnastuvat Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävään toimivallan siirtoon Euroopan unionille. Näin ollen paketin hyväksyntään tarvitaan eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistö.

Suomen eduskunnan päätös on koko paketin kannalta merkittävä, koska jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ylipäätään ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.

Lausunto oli vastoin muun muassa valiokunnan puheenjohtajan Antti Rinteen (sd.) kantaa.

– Todella toivon, että eduskunnan salissa tämän oikeudelliselta pohjalta tehdyn päätöksen jälkeen löytyy vastuu siihen, että ajatellaan Suomen ja suomalaisten etua ja niitä menetyksiä, joita paketin hylkääminen monessa eri suhteessa tulee tuottamaan, kaikkien koronavaikeuksien päälle, Rinne sanoo STT:lle.

Rinne muistuttaa, että perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat olivat liki yksimielisesti sitä mieltä, että elpymispaketti voidaan hyväksyä eduskunnassa yksinkertaisella enemmistöllä.

Valiokunta jakautui

Perustuslakivaliokunnan päätös ei ollut yksimielinen, ja valiokunta äänesti asiasta äänin 8–9. Keskustaa lukuun ottamatta hallituspuolueita edustavat valiokunnan jäsenet jättivät lausuntoon yhteisen eriävän mielipiteen.

Eriävässä mielipiteessä he toteavat, että päätös eduskunnassa voitaisiin tehdä yksinkertaisella enemmistöllä.

Tämä oli myös hallituksen alkuperäinen kanta. Silloin päätös olisi voinut mennä läpi hallituspuolueiden kansanedustajien äänillä, sillä heitä on enemmistö eduskunnassa.

Nyt kahden kolmasosan enemmistöön tarvitaan myös opposition kansanedustajien ääniä. EU:hun myönteisesti suhtautuvalle oppositiopuolue kokoomukselle tämä tietää hankalaa pohdintaa, kun kansanedustajien pitää päättää, asettuvatko he paketin taakse. Oppositio on suhtautunut elpymispakettiin kriittisesti, ja myös kokoomus on arvostellut pakettia huonosti neuvotelluksi.

Keskusta aikoo äänestää paketin puolesta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan puolueen koko eduskuntaryhmä tulee tukemaan EU:n elvytyspaketin hyväksymistä.

Kurvinen sanoo STT:lle, että eduskuntaryhmä on paketin takana ja vie sitä eduskunnassa eteenpäin niin kuin hallituksessa on sitouduttu tekemään.

Ryhmä otti pakettiin viime vuonna myönteisen kannan eikä kanta ole Kurvisen mukaan siitä muuttunut.

– Pidämme pakettia välttämättömänä Suomen ja koko Euroopan elpymiselle, hän sanoo.

Hallituspuolue keskustan kolme edustajaa perustuslakivaliokunnassa äänestivät opposition rinnalla voittoon kannan, jonka mukaan elpymispaketin hyväksyntä vaatii eduskunnassa suuremman enemmistön.

Perustuslakivaliokunnassa istuva keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen painottaa, että hänen päätöksensä valiokunnassa perustui oikeudelliseen pohdintaan, ei politikointiin.

– Meillä ei ollut mitään ryhmäpäätöstä, jokainen sai tehdä vapaasti oman arvionsa, emmekä saaneet esimerkiksi puolueelta minkäänlaista ohjausta tai painostusta mihinkään suuntaan, Kinnunen kommentoi STT:lle.

Perussuomalaisilta ei tukea

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että EU:n elpymispaketin hyväksyminen eduskunnassa vaatisi paljon kokoomuslaisten kansanedustajien ääniä.

– Mitä tämä poliittisesti tarkoittaa, se aiheuttaa kysymysmerkkejä lähinnä kokoomuksen suhteen, joka on suhtautunut erittäin kriittisesti (Sanna) Marinin hallituksen osaltaan neuvottelemaan elpymispakettiin, Halla-aho sanoo.

Hänen mukaansa lienee selvää, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät tue elpymispakettia.

Perussuomalaisilla, kristillisdemokraateilla ja eduskuntaryhmä Ano Turtiaisella on yhteensä 44 kansanedustajaa, mikä ei riitä estämään elpymispaketin hyväksymistä eduskunnasta.

Toisaalta hallituspuolueilla on yhteensä 117 kansanedustajaa, mikä ei lähellekään riitä 134 paikan määräenemmistöön.

Kokoomuksen 38 kansanedustajan ryhmä jää näin ollen vaa'ankielen asemaan.

Oikeusministeri huolissaan valiokunnan toimintakyvystä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kommentoi Säätytalolla olevansa suuresti huolestunut perustuslakivaliokunnan jakautumisesta elpymispakettipäätöksessä.

Henrikssonin mukaan perustuslakivaliokunnan päätös ei kuitenkaan tarkoita hallituspohjan loppua.

– Se, mitä tapahtuu eduskunnassa, on eri asia. Perustuslakivaliokunnan toimintakyky on toinen asia, ja se minua huolestuttaa todella suuresti nyt, koska näin tärkeässä asiassa perustuslakivaliokunta on näin riitainen, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan hallituksen sisällä kaikkien pitäisi koota itsensä ja pystyä tekemään ratkaisuja.

Jokaisen jäsenmaan hyväksyntää tarvitaan

Suomi on STT:n tietojen mukaan kysynyt Euroopan unionin neuvoston oikeuspalvelusta, millaisia seurauksia sillä olisi, jos yksittäinen jäsenmaa hylkäisi elpymispaketin. Asiasta kertoi aiemmin Yle .

Hylkäävälle jäsenmaalle päätös merkitsisi muun muassa suurta mainehaittaa. Elpymispaketin eteneminen nykyisessä muodossaan myös tyssäisi, sillä jokaisen jäsenmaan hyväksyntä tarvitaan.

EU:n elpymispaketissa on kyse 750 miljardin euron elvytysrahasta, jonka EU-komissio lainaa rahoitusmarkkinoilta jaettavaksi edelleen jäsenmaille avustuksina ja lainoina. EU:n elpymispaketti jakaantuu useaan ohjelmaan, joista elpymis- ja palautumistukiväline (RRF) on kooltaan suurin.

Elpymispaketti nivoutuu yhteen EU:n monivuotiseen budjettiin.

Tähän mennessä 17 jäsenmaata 27:stä on vienyt ratifiointiprosessin loppuun asti.

Suomen lisäksi prosessi on kesken esimerkiksi Hollannissa, Itävallassa ja Puolassa. Esimerkiksi Ruotsi ja Tanska sen sijaan ovat jo siunanneet paketin.

---

Työryhmä: Heta Hassinen, Ilkka Hemmilä, Merja Könönen, Antti Autio