Hallituksen johtoviisikko sopi kiistansa talousraameista – Saarikon mielestä sopu ei ole täydellinen, mutta "harvoin elämä on", hän sanoi

Hallituspuolueiden johtoviisikko löysi yhteisen sävelen kehysriihen keskeisistä kysymyksistä, mutta neuvotteluita yksityiskohdista jatkettiin vielä keskiviikkona.

– Tavoitteenamme on saada kehysriihi ja puoliväliriihi päätökseen huomenna (torstaina), pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viisikon kertoessa sovusta Kesärannan pihalla.

STT:n tietojen mukaan hallituspuolueet ovat sopineet, että ensi vuonna menokehys ylittyy 900 miljoonalla eurolla koronakriisin aiheuttamien lisäkulujen takia. Vuonna 2023 ylitys olisi 500 miljoonaa. Tällä ylityksellä kompensoitaisiin muun muassa Veikkauksen alentuneita tuottoja edunsaajille ja edistettäisiin teollisuuden sähköistymistä.

Vuonna 2023 täytyisi lisäksi tehdä noin 370 miljoonan euron sopeutustoimet, jotta kehysylitys saadaan pidettyä 500 miljoonassa ja seuraavana vuonna päästään palaamaan aiemmin sovittuun kehykseen. Se edellyttää budjetin uudelleenkohdennuksia, joita voi leikkauksiksikin kutsua. Näitä keinoja etsittiin vielä keskiviikkoiltana. Valtiovarainministeriö on antanut jo viikkoja sitten ministeriöille pohjaesityksen, jossa on erilaisia ehdotuksia.

Menosopeutuksista osa olisi veronkorotuksia, jotka vahvistavat julkista taloutta 100–150 miljoonalla eurolla. Oletettavasti menoja lisäävät veroratkaisut päätetään vasta syksyn budjettiriihen yhteydessä. Yritysten verotusta tuskin kiristetään.

Hallitus tavoittelee sopuratkaisussaan STT:n tietojen mukaan 75 prosentin työllisyysastetta ja velkasuhteen kasvun taittumista vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Aiemmin tavoite velkasuhteen kasvun taittumisesta on ollut vuosikymmenen loppu, eli tavoite on tiettävästi keskustan vaatimuksesta kiristynyt.

Työllisyystoimia lykättiin myöhemmäksi

Keskusta ei saanut läpi julkista taloutta vahvistavia työllisyystoimia siinä määrin kuin halusi, sillä esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamisesta ei viisikko odotetusti ratkaisua nyt tehnyt.

Sovittu työllisyyskokonaisuus sisältää tiettävästi jo hyväksytyn listan työllisyyden ministeriryhmän valmistelun mukaisista toimista. Niiden tavoitteena on saada 42 000–52 000 uutta työllistä. Näistä valtiovarainministeriön todentamia olisi noin 11 000–12 000. Ne vahvistaisivat julkista taloutta tiettävästi noin 150–200 miljoonan euron edestä.

Lisäksi riihessä päätettiin, että hallituskauden loppuun mennessä on määrä tehdä päätöksiä työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta lisää 110 miljoonalla eurolla.

STT:lle luonnehdittiin hallituslähteistä, että monien kompromissiehdotusten jälkeen tämä oli sellainen, joka oli kaikille mahdollista hyväksyä.

Presidentti toi esiin huolensa

STT:n tietojen mukaan pääministeri Marin totesi tiistai-iltana, että neuvottelut eivät tästä jatku, nukutaan yön yli ja katsotaan aamulla onko edellytyksiä jatkaa. Hallituslähteistä kerrottiin, että vielä tuolloin oli pöydälle nostettu jo kertaalleen sovittuja asioita uudestaan ja Marinin raja tuli siinä vastaan.

Myös presidentti Sauli Niinistö vahvisti tiistaina STT:lle tuoneensa esiin huolensa hallituksen kehysneuvottelujen kriisiytymisestä.

– Olen ollut huolissani mahdollisesta ajautumisesta parlamentaariseen umpisolmuun. Tämän huoleni olen asianmukaisesti tuonut esiin, Niinistö sanoi STT:lle toimitetussa lausunnossa.

Niinistön yhteydenpidosta kertoivat ensin Ilta-Sanomat ja Iltalehti .

Marin kuvaili keskiviikkona päivällä kaikkien tulleen neuvotteluissa toisiaan vastaan.

– Kaikki ovat joustaneet, kaikki ovat lähteneet hakemaan yhteistä ratkaisua. Tahtoa on ollut. Se näkyy nyt siinä, että ratkaisu ollaan saavuttamassa.

Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon mukaan kehysriihineuvotteluissa löydetty sopu ei ole täydellinen. Hän lisäsi, että "harvoin elämä on".

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka