Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio ei ole huolissaan elpymispaketin eduskuntakäsittelystä Suomessa

Euroopan komissio ei ole huolissaan siitä, että Suomessa perustuslakivaliokunta on linjannut EU:n elpymispaketin vaativan kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.

Hallitus tarvitsee tukea oppositiolta saavuttaakseen vaaditun enemmistön. Oppositiopuolue kokoomus on ilmoittanut äänestävänsä tyhjää. Näin ollen hallituspuolueiden äänet voivat riittää, koska tyhjiä ääniä ei huomioida määräenemmistöä laskettaessa.

Suomen päätös on merkittävä, koska jokaisen jäsenmaan on ratifioitava budjettipäätös kansallisella tasolla, jotta EU voi ottaa lainan 750 miljardin euron elpymispaketin perustamiseksi.

Komission tiedottajan Balazs Ujvarin mukaan jo 19 jäsenmaata 27:stä on ratifioinut päätöksen. Jäljellä on kahdeksan maata.

– Olemme hyvin läheisessä yhteydessä näihin jäsenmaihin, mukaan lukien Suomeen, Ujvari sanoi komission päivittäisessä tiedotustilaisuudessa.

Ujvarin mukaan komissio ei tällä hetkellä tarkastele mitään varasuunnitelmia, vaan keskittyy siihen, että tarvittavat päätökset saadaan vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa.

Komission tavoitteena on, että ratifiointi olisi valmis kaikissa EU-maissa kesäkuun loppuun mennessä.

Ujvarin mukaan komissio on hyvin luottavainen, että tavoite ja aikataulu pitävät.