Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kehottaa malttiin vapun juhlinnassa – kokoontumisia keskustoihin ei suositella

Poliisi kehottaa vapun juhlijoita noudattamaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia ja viettämään vappua maltillisesti pienissä porukoissa.

Poliisi valvoo vapun yleistä järjestystä ja turvallisuutta erityisesti taajamissa. Suositus on, että taajamien keskustoihin ei tule kokoontua vappuna.

– Vuosi sitten vappu sujui hienosti, kun kaikki kantoivat vastuunsa ohjeista ja rajoituksista. Tätä samanlaista vastuuta ja malttia odotamme myös tänä vuonna, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Hans Vuoti tiedotteessa.

Samoilla linjoilla ollaan Sisä-Suomen poliisissa, joka kehottaa viettämään vappua maltillisesti vain lähipiirin kanssa ja noudattamaan edelleen alueellisia ohjeita ja rajoituksia.

– Pandemiaa ei ole vielä voitettu, ja riskit ovat yhä olemassa. Kokoontuminen keskustoihin tai puistoihin ei vielä ole turvallista, sanoo valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Harri Nojonen Sisä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteessa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla pitää vielä välttää. Jos poliisi havaitsee kiellettyjä tapahtumia tai tilaisuuksia, ne päätetään ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin.

Poliisihallituksesta toivotaan, että ihmiset noudattaisivat annettuja ohjeita ja alueellisia rajoituksia eikä poliisin tarvitsisi vappuna puuttua kiellettyihin kokoontumisiin. Lisäksi muistutetaan, että suositusten mukaan tulisi välttää kaikkea sellaista toimintaa, jossa useat ihmiset viettävät samassa paikassa aikaa yhdessä eikä kyse ole pienestä lähipiiristä. Vaikka tällaiset kokoontumiset eivät kuulu kokoontumisrajoitusten piiriin, on näissäkin vahvana suosituksena välttää lähikontakteja.

Pelisäännöt selviksi nuorille

Itä-Suomen poliisilaitoksen Vuoti kehottaa vanhempia kertaamaan vapun vieton pelisääntöjä nuorille. Hänen mukaansa nuoria on syytä muistuttaa erityisesti kokoontumisrajoituksista ja turvallisesta korona-ajan mukaisesta vapun vietosta sekä päihteiden käytön vaaroista.

Poliisi puuttuu vappuna häiritsevään päihteiden käyttöön ja valvoo tältä osin erityisesti nuoria. Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos sekä ennen kaikkea moraaliton teko, Vuoti painottaa.

– Noudatetaan yhdessä voimassa olevia ohjeita ja rajoitteita, juhlitaan maltilla ja pidetään huolta itsestä sekä kavereista, Vuoti jatkaa.

– Näin toimimalla varmistetaan kaikille parempi kesä.

Nojosen vahva suositus vanhemmille on, että nuorten ja etenkin alaikäisten kanssa vappusuunnitelmista keskusteltaisiin ja heidän tekemisiään seurattaisiin.

Poliisi kertoo, että vapun aikaan liikennettä valvotaan etenkin suurissa kaupungeissa tai niiden välittömässä läheisyydessä. Ensisijaisesti poliisi keskittyy hälytystehtäviin ja rattijuopumusten, häiritsevän ajamisen sekä auto- ja mopokokoontumisten valvontaan.