Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vappu omassa kuplassa – poliisi ja terveysviranomaiset neuvovat juhlimaan pienessä piirissä

Vaikka Suomen koronatartunnat ovat olleet laskussa ja aurinko voi paistaa osassa maata, poliisi, kunnat ja terveysviranomaiset toivovat ihmisten juhlivan tätäkin vappua pienesti, omien läheisten kesken. Oma kupla on termi, joka toistuu viranomaisten vapuntoivotuksissa.

Poliisi valvoo vappunakin kokoontumisrajoituksia ja turvallisuutta koko maassa.

– Toivomme, että ihmiset noudattaisivat voimassaolevia rajoituksia ja terveysturvallisuutta koskevia ehtoja eikä meidän tarvitsisi puuttua kokoontumisrajoitusten vuoksi kiellettyihin kokoontumisiin. Vastuullinen käyttäytyminen on nyt aivan jokaisen vastuulla, sanoo rikoskomisario Hanna Kiiskinen Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa.

Niillä alueilla, joilla on voimassa olevia kokoontumisrajoituksia, yleisten kokousten, mielenosoitusten ja yleisötilaisuuksien järjestämistä on rajoitettu. Poliisi toivoo, että rajoituksia noudatetaan, vaikka ne alkaisivatkin jo väsyttää ja turhauttaa.

– Vuosi sitten vappu sujui hienosti, kun kaikki kantoivat vastuunsa ohjeista ja rajoituksista. Tätä samanlaista vastuuta ja malttia odotamme myös tänä vuonna, vetoaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Poliisi suosittaa vahvasti, että Helsingin keskustaan ei kokoonnuta vappuna ja toivoo, että viesti menee perille yhtä hyvin kuin viime vappunakin.

Nyt toivotetaan negatiivista vappua

Valtioneuvoston kanslia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sisäministeriö ja poliisi kampanjoivat koronaturvallisen vapun puolesta Omassa kuplassa -kampanjalla. Se kehottaa myös miettimään, voisiko vappua viettää tänä vuonna kokonaan etänä vaihtoehtoisen vapputekemisen parissa. Tällaista voivat olla esimerkiksi tänäänkin toteutettavat virtuaaliset vappukonsertit.

Turun kaupunki alueellisine yhteistyökumppaneineen on puolestaan käynnistänyt Negatiivinen vappu -kampanjan, joka on kohdistettu erityisesti 18–30-vuotiaille.

Kampanjan viesti on, että “paras tapa olla positiivinen on pysyä negatiivisena”. Sosiaalisessa mediassa vapunviettäjiä kannustetaan jakamaan kuvia ja sisältöjä suositusten ja rajoitusten mukaisesta koronanegatiivisesta vapustaan.