Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuollut valas vaarassa räjähtää Ruotsissa – "Ne ovat suuria voimia, jota ei kannata vähätellä"

Mörbylångan kunta Ruotsin Öölännissa varoittaa tiedotteessa sen rannalle ajautuneesta valaan ruhosta. Kuolleen valaan lähellä on vaarallista oleskella, sillä se saattaa räjähtää.

Kunnan tietoon tuli tiistaina 20.4., että valas oli ajautunut saaren edustalle. Kunnan mukaan ihmisten on nähty menevän valaan lähelle.

Valaan lähellä työskentelevät viranomaiset käyttävät suojavarusteita ja kypärää.

– Tällä hetkellä valas on hajoamistilassa ja voi räjähtää. Ne ovat suuria voimia, jota ei kannata vähätellä, sanoo kunnan ympäristöpäällikkö Staffan Åsén.

Kunta kehottaa voimakkaasti, että valaan lähelle ei pidä mennä missään olosuhteissa.

SVT:n mukaan kyseessä on nuori ryhävalas. Valastutkija Thomas Lyrholmin mukaan valas on kuollut todennäköisesti nälkään tai törmätessään veneeseen.

Lyrholmin mukaan ei ole kovinkaan epätavallista, että ryhävalaat ilmaantuvat Itämerelle. Syynä voi olla väärä navigointi tai ruoan jahtaaminen.

Sen sijaan on ainutlaatuista, että kuollut ryhävalas ajautuu maihin Öölannissa. SVT:n haastatteleman Lyrholmin tietoon kyseessä on ensimmäinen kerta.

Aftonbladet kertoi eilen, että valas aiotaan kuljettaa hävitettäväksi lähipäivinä.

Valaasta uutisoi Suomessa aiemmin Iltalehti.