Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isisin toimintaan osallistunut nainen sai Norjassa kolme ja puoli vuotta vankeutta

Norjassa oikeus on antanut kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion äärijärjestö Isisin toimintaan osallistuneelle naiselle.

Norjalais-pakistanilainen 30-vuotias nainen ei osallistunut taisteluihin Isisin riveissä, mutta hänen katsottiin avustaneen Isisin toimintaa hoitamalla kotia ja lapsia. Tuomio on ensimmäinen laatuaan Norjassa.

Oslon käräjäoikeuden tuomarin mukaan syytetty nainen osallistui aktiivisesti terroristijärjestön ylläpitämiseen.

– Oikeus katsoo, että syytetty otti osaa terroristijärjestön toimintaan, ja hän teki niin tietoisesti ja halukkaasti, tuomari Ingemar Nestor Nilsen sanoi lukiessaan tuomiota.

Nainen asui Syyriassa vuodet 2013–2019. Hän radikalisoitui vielä Norjassa asuessaan 22-vuotiaana ja rakastui norjalais-chileläiseen vierastaistelijaan, jonka perässä hän lopulta lähti Syyriaan. Nainen ehti Syyrian-aikanaan olla naimisissa kolmen vierastaistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Syyttäjän mielestä naisen toiminta kodin ja lasten hoitamisessa oli keskeistä sen kannalta, että hänen aviomiehensä pystyivät osallistumaan taisteluihin Isisin ja al-Nusran rintaman riveissä, ja siten hän edisti Isisin yritystä rakentaa islamilainen valtio. Oikeus kallistui tässä syyttäjän kannalle.

Syyttäjä oli vaatinut naiselle neljän vuoden vankeutta.

Naisen hakeminen Norjaan aiheutti poliittisen myrskyn

Oikeuden tiedot tapauksen yksityiskohdista perustuvat pitkälti naisen omiin kertomuksiin, eikä hän kiistä toimintaansa Syyriassa. Nainen ei kuitenkaan omasta mielestään syyllistynyt rikokseen.

Naisen puolustuksen mukaan hän olisi halunnut lähteä Syyriasta, mutta ei päässyt lähtemään. Puolustuksen mukaan nainen oli lähtenyt Syyriaan tapaamaan miestään aikomuksenaan palata.

Syyttäjä taas uskoi naisen tienneen etukäteen, mikä hänen roolinsa islamistitaistelijan vaimona olisi.

Nainen noudettiin al-Holin leiriltä Norjaan toissa vuonna, kun toinen hänen lapsistaan sairastui vakavasti. Tämä aiheutti Norjassa poliittisen myrskyn. Tapaus johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä. Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen saavuttuaan Oslon lentokentälle.

HS: KRP on tutkinut al-Holin naisia ihmiskaupasta

Myös Suomessa al-Holin leiriltä palanneet naiset aiheuttivat aikanaan poliittisen kohun. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut kahta al-Holin leiriltä palannutta naista epäiltynä ihmiskaupasta.

Tutkinta on liittynyt siihen, ovatko naiset vieneet lapsia Syyriaan tietoisina siitä, että alue on terroristisen järjestön hallinnassa.

Tutkinnanjohtaja Sanna Springare vahvisti lehdelle poliisin lopettaneen toisen esitutkinnan näytön puuttumisen vuoksi, mutta toinen tutkinta jatkuu edelleen.

Päättyneessä tutkinnassa poliisi oli kuulustellut kahta vanhinta lasta epäillyn rikoksen uhreina ja äitiä rikoksesta epäiltynä. Kuulusteluista ei kuitenkaan tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden perusteella olisi ollut syytä epäillä ihmiskaupparikosta.

Poliisin päätöksen mukaan lapset ovat osaksi olleet huonoissa ja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa, mutta viitteitä lapsisotilastoiminnasta tai seksuaalisista hyväksikäytöistä ei tullut esille. HS:n tietojen mukaan kyseinen äiti oli päässyt leiriltä pois omin päin ja saapunut Suomeen Turkin kautta viime vuonna ulkoministeriön avustuksella.