Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ryhmä valkovenäläisiä nosti kanteen presidentti Lukashenkaa ja tämän hallintoa vastaan ihmisoikeusrikoksista

Ryhmä valkovenäläisiä on nostanut Saksassa kanteen Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän hallintoa vastaan. Kanne on nostettu rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoivat kanteen nostaneita edustavat asianajajat keskiviikkona.

Asianajajat ovat vieneet asian liittovaltion syyttäjälle Karlsruhen kaupungissa Baden-Württembergin osavaltiossa. Tiedotteen mukaan kanne on nostettu Lukashenkaa "ja muita Valko-Venäjän turvallisuusviranomaisia" vastaan.

Asianajajien mukaan heillä on dokumentoituna asianomistajien kertoman perusteella yli sata esimerkkiä väkivallasta, järjestelmällisestä kidutuksesta ja muista väärinkäytöksistä.

– Istuva hallitus sortaa armottomasti omaa kansaansa mielivaltaisilla pidätyksillä, poliittisesti motivoituneilla rikollisvainoilla ja muilla sortotoimilla, asianajajat sanovat.

Heidän mukaansa kaikki kanteen asianomistajat ovat olleet vangittuina ja että he ovat kertoneet vääristä pidätyksistä, kidutuksesta ja väärinkäytöksistä sinä aikana kun olivat kiinni otettuina.

– Lisäksi heitä pidettiin liian pienissä selleissä tai kuljetusajoneuvoissa, ja heitä pahoinpideltiin fyysisesti, nöyryytettiin, uhkailtiin, loukattiin ja häpäistiin muilla tavoilla, sanovat asianajajat.

Satoja tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin

Kanne on nostettu yleisen toimivallan periaatteella, jossa syyte rikoksista ihmisyyttä vastaan voidaan nostaa toisessa maassa riippumatta siitä, missä maassa rikokset on tehty. Mukaan lukeutuvat sotarikokset ja kansanmurhat.

Mielenosoitukset alkoivat viime vuoden elokuussa, kun Lukashenka oli valittu jatkokaudelle vilpillisissä vaaleissa. Pitkin syksyä jatkuneissa mielenosoituksissa osanottajia kohdeltiin kovin ottein ja satoja heistä tuomittiin myöhemmin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi useita ihmisiä kuoli miliisiväkivallan seurauksena.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet talven jälkeen, mutta pienempinä kuin aiemmin. Opposition tavoitteena on ollut käynnistää toinen mielenosoitusten aalto.

Maanpaossa Liettuassa oleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on vaatinut Valko-Venäjän kriisille huomiota sen ratkaisemiseksi.