Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositiojohtajan vuoro yrittää hallituksen muodostamista Israelissa – Netanjahu epäonnistui odotetusti

Israelin presidentti Reuven Rivlin pyysi keskiviikkona oppositiojohtaja Yair Lapidia yrittämään hallituksen muodostamista. Vaalivoittaja, pääministeri Benjamin Netanjahu ei onnistunut yrityksessään saada maahan hallitus.

Rivlin nimitti Netanjahun hallitustunnustelijaksi huhtikuun alkupuolella. Netanjahulle annettiin 28 päivää aikaa muodostaa hallitus. Rivlin kuitenkin sanoi jo tuolloin, ettei hän usko kenelläkään olevan realistista mahdollisuutta enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Israelissa on käyty kahden vuoden aikana neljät vaalit, joissa ei ole löytynyt selvää voittajaa.

Pääministeripuolue Likud sai eniten paikkoja vaaleissa, mutta Netanjahun ja hänen liittolaistensa ei onnistunut saada selvää enemmistöasemaa maan 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä.

Bennet haluaa estää viidennet vaalit

Lapidin keskustalainen Yesh Atid -puolue sai toiseksi eniten ääniä. Lapid on kertonut luvanneensa pääministerin entiselle suojatille, oikeistolaisen Yaminan johtajalle Naftali Bennettille ensimmäisenä johtovastuun mahdollisessa pääministerikiertoon perustuvassa koalitiohallituksessa.

Tiukkaa uskonnollis-nationalistista linjaa ajavan Bennettin omana prioriteettina on viidensien parlamenttivaalien estäminen. Hän on kertonut pyrkivänsä muodostamaan koalitiohallituksen, jos Netanjahu ei tässä onnistu.

Lapidilla on aikaa hallituksen kokoamiseen samat 28 päivää kuin Netanjahullakin.

Yhtenä mahdollisena tapana Israelin poliittisen umpisolmun ratkaisemiseen on esitetty muun muassa sitä, että knesset valitsisi suoraan hallitustunnustelijan.

Netanjahu ja hänen liittolaisensa ovat lisäksi esitelleet tuoreeltaan ajatusta suorasta pääministerivaalista. Ajatus on saanut osakseen laajaa kritiikkiä.