Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisministerit jättävät ensi viikon EU-kokouksia väliin elpymispakettiäänestyksen vuoksi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) eivät osallistu alkuviikon EU-kokouksiin Brysselissä.

EU-maiden ulkoministerit ovat kokoontumassa Brysseliin maanantaina ja eurooppaministerit tiistaina.

Poisjäännin syynä on eduskunnan tuleva äänestys EU:n elpymispaketista. Ministerit jättävät kokousmatkat väliin, jotta eivät joudu olemaan poissa eduskunnan äänestyksestä omaehtoisen karanteenin vuoksi.

Elpymispaketista on määrä äänestää eduskunnassa ensi viikon keskiviikkona. Kyseessä on niin sanottu omien varojen päätös, joka mahdollistaa EU:n seitsenvuotisen budjetin sekä lainanoton 750 miljardin euron suuruisen elpymispaketin perustamiseksi.

Perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että budjettipäätöksen hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.

Hallitus tarvitsee siten tukea oppositiolta saavuttaakseen vaaditun enemmistön.

Suomen kanta rahakokonaisuuteen on tärkeä, sillä jokaisen jäsenmaan hyväksyntä tarvitaan, jotta asiassa voidaan edetä.

Kokoomus muutti mieltään

Oppositiopuolueista katse on kiinnittynyt äänestyksen alla erityisesti kokoomukseen, jonka on katsottu olevan vaa'ankieliasemassa sen suhteen, saako budjettipäätös tuekseen vaaditun enemmistön.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti eilen antaa jäsenilleen vapaat kädet äänestää, miten haluavat.

Vielä viime viikolla kokoomus ilmoitti äänestävänsä tyhjää eduskunnan äänestyksessä, mutta nyt päätös purettiin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kertoi medialle, että enemmistö kokoomuksen eduskuntaryhmän edustajista on valmis tukemaan EU:n elpymispakettia. Osa kuitenkin äänestää sitä vastaan.