Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen elpymispakettiäänestys herättää kiinnostusta ja huolta muissa EU-maissa –EU-johtajat etsivät yhteistä säveltä sosiaalikysymyksistä Portugalin Portossa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen eduskunnan tuleva äänestys EU:n elpymispaketista on herättänyt kiinnostusta ja huolta muissa EU-maissa.

Marin on käynyt asiasta keskusteluja muiden EU-johtajien kanssa Portugalin Portossa, jossa on käynnissä EU-johtajien kaksipäiväinen kokous.

Marinin mukaan muut johtajat ovat olleet hyvin tietoisia siitä, että Suomen perustuslakivaliokunta on päättänyt, että paketin hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.

Muiden johtajien kanssa käydyissä keskusteluissa ei ole Marinin mukaan noussut esiin varasuunnitelmaa sen varalle, että Suomen eduskunnasta ei löytyisi tarvittavaa enemmistöä paketin taakse.

– Joutuisimme palaamaan uudelleen neuvottelupöytään, aloittamaan ikään kuin alusta. Mitään sellaista varasuunnitelmaa ei ole olemassa, Marin kertoi perjantaina.

– Tietenkin me keskitymme nyt siihen, että saamme eduskunnasta kahden kolmasosan enemmistön ja siihen tulemme tarvitsemaan myös opposition tukea.

Elpymispaketista on määrä äänestää eduskunnassa ensi viikon keskiviikkona. Kyseessä on niin sanottu omien varojen päätös, joka mahdollistaa EU:n seitsenvuotisen budjetin sekä lainanoton 750 miljardin euron suuruisen elpymispaketin perustamiseksi.

Suomen kanta rahakokonaisuuteen on tärkeä, sillä jokaisen jäsenmaan hyväksyntä tarvitaan, jotta asiassa voidaan edetä.

Korona myös esillä Porton keskusteluissa

Portossa keskustelunaiheina ovat muun muassa työllisyys, koulutus ja innovaatiot. Tälläkään kertaa ei vältytä koronakeskustelulta. Ajankohtainen kysymys on, pitäisikö koronarokotteiden patenteista luopua, kuten Yhdysvallat on ehdottanut.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut, että EU on valmis keskustelemaan asiasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toisti samaa saapuessaan kokouspaikalle Portossa, mutta huomautti samalla, että Britannian ja Yhdysvaltojen tulisi purkaa vientirajoitteitaan, jotka estävät rokotteiden ja niiden ainesosien viennin muualle maailmaan.

Saksa sen sijaan on korostanut patenttien säilyttämisen tärkeyttä. Liittokansleri Angela Merkel ei ole paikan päällä Portugalissa, vaan osallistuu keskusteluihin etäyhteyden välityksellä koronatilanteen vuoksi. Myös Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Maltan Robert Abela osallistuvat etäyhteyden kautta.

Tavoitteita, muttei sitoumuksia

Epävirallisessa huippukokouksessaan EU-johtajien odotetaan hyväksyvän Porton-julistuksen, jossa sitoudutaan esimerkiksi turvaamaan työpaikkoja ja huomioimaan sosiaalinen ulottuvuus, kun EU toipuu pandemiasta ja pyrkii siirtymään kohti vihreämpää ja digitaalisempaa yhteiskuntaa.

Työ- ja sosiaalikysymykset kuuluvat pitkälti jäsenmaiden kansalliseen toimivaltaan, joten yhteisen sävelen löytäminen niistä ei ole aina helppoa EU-tasolla.

Porton-julistuksessa yhteisiksi tavoitteiksi asetettaisiin esimerkiksi työllisyysasteen nostaminen 78 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, mutta tavoite ei ole sitova.

Muita tavoitteita olisi muun muassa köyhyysriskin alla elävien ihmisten elintason parantaminen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan julistuksen sanamuodoista on käyty vääntöä, sillä Puola ja Unkari ovat vaatineet sukupuolten tasa-arvoon viittaavien ilmausten poistamista.

Synkkä koronatilanne varjostaa Intia-keskustelua

Porton-tapaaminen jatkuu huomenna, jolloin vuorossa on epävirallisen huippukokouksen lisäksi EU:n ja Intian virtuaalinen huipputapaaminen.

EU:n ja Intian odotetaan keskustelevan paitsi koronatilanteesta myös kauppasuhteiden kehityksestä.

Keskustelua varjostaa Intian synkkä koronatilanne. Komission von der Leyenin mukaan EU-maista on lähetetty Intiaan yli 100 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja hoitovälineistöä.

– Olemme valmiita auttamaan lisää, von der Leyen tviittasi torstaina.