Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaaleihin ehdolle lähtijät haluavat auttaa omaa puoluetta tai ryhmää – Vain harva ehdokas lähtee tavoittelemaan valtaa tai poliittista uraa

Kuntavaaleihin ehdolle suostuneista ihmisistä useimmat kertovat syyksi halun auttaa oman puolueen tai ryhmän vaalimenestystä, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselystä.

Myös halu auttaa ihmisiä, vaikuttaa asiakysymysten ratkaisuun kunnassa tai halu auttaa omaa yhteiskuntaryhmää mainittiin syinä asettua ehdolle.

Vain harva sanoi tavoittelevansa vaikutusvaltaa tai etenemistä poliittisella uralla.

Reilu kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneista sanoi, ettei ajatus asettua ehdolle kuntavaaleihin ollut käynyt heillä edes mielessä. Ehdolle asettuneista yli kolmannes sanoi, että heidän päätökseensä vaikutti erittäin tai melko paljon se, että heitä pyydettiin mukaan.

Syitä olla lähtemättä ehdolle oli tukiryhmän puute ja se, että politiikan arvioitiin vievän liikaa aikaa.

Nettihäiriköinnillä oli myös osansa. Kolmannes kyselyyn vastanneista kertoi, että ehdokkaisiin kohdistuvat solvaukset ja häiriköinti vaikuttivat merkittävästi heidän päätökseensä olla asettumatta ehdolle kuntavaaleissa.

Vastaukset kyselyyn kerättiin Kantar TNS :n gallupkanavalla maaliskuun alussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 050. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.