Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Eduskunnan uusi turvallisuusjohtaja puhui täyttä palturia aloittaessaan uransa eduskunnassa – sai perusteetonta palkanlisää 23 000 euroa

Eduskunnan uudeksi määräaikaiseksi turvallisuusjohtajaksi nimitetty Sakari Keckman erehdytti Iltalehden mukaan eduskuntaa maksamaan itselleen perusteettomia ikälisiä, kun hän aloitti työuransa eduskunnassa 2006.

Eduskunta ehti maksaa Keckmanille perusteettomia ikälisiä yli 23 000 euroa ennen kuin totuus selvisi, Iltalehti kertoo.

Majuri Keckman tuli eduskuntaan heti jäätyään Puolustusvoimista eläkkeelle 48-vuotiaana. Hän aloitti eduskunnassa suunnittelijana, jonka vastuualueena oli palkkausjärjestelmän uudistus, Iltalehti kertoo.

Ensimmäisellä työviikollaan Keckman tapasi sovitusti eduskunnan tilitoimiston päällikön Pertti J. Rosilan.

– Kysyin Keckmanilta melkein heti keskustelun aluksi, onko hän jäänyt armeijan palveluksesta eläkkeelle ja saako hän eläkettä. Keckman vastasi kysymykseen suoraan ja selkeästi eronneensa armeijan palveluksesta eikä jääneensä eläkkeelle. Hän kertoi päättäneensä aloittaa kokonaan toisen työuran, todistajana kuultu Rosila kertoi poliisille joulukuussa 2010 Iltalehden mukaan.

Keckmanin kertoman perusteella Rosila ilmoitti palkkasihteerille, että Keckmanille voidaan laittaa maksuun täydet ikälisät, koska hän ei ole jäänyt eläkkeelle. Varsinainen ikälisäpäätös tehtiin maaliskuussa 2007.

Keckmanin valehtelu paljastui Rosilalle Iltalehden mukaan vuonna 2009, kun Keckman haki eduskunnassa toista virkaa. Asiasta teetettiin ulkopuolinen selvitys, minkä jälkeen Keckmanille perusteettomasti maksettuja ikälisiä perittiin häneltä takaisin.

Eduskunnan silloinen pääsihteeri Seppo Tiitinen teki tapauksesta tutkintapyynnön poliisille marraskuussa 2010. Esitutkinnassa Keckman kiisti Iltalehden mukaan syyllistyneensä asiassa rikokseen ja vetosi siihen, ettei hän tuntenut valtion virkaehtosopimuksen pykälää, jossa käsitellään ikälisiä.

– Saattaa olla, että olen vastannut Rosilalle, etten ole eläkkeellä. Tämä on johtunut siitä seikasta, että en ole halunnut aiheuttaa työyhteisössä kateutta, Keckman kertoi esitutkinnassa poliisille tammikuussa 2011.

Esitutkinnassa rikosnimikkeenä oli kavallus. Huhtikuussa 2011 syyttäjä teki asiasta syyttämäjättämispäätöksen. Syyttäjän mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Keckman olisi tiennyt, että hän ei ollut oikeutettu eduskunnan kanslian suunnittelijan virassa ikälisiin jäätyään eläkkeelle puolustusvoimista.

Eduskunnan turvallisuusjohtajaksi Keckman nimitettiin ilman julkista hakumenettelyä määräajaksi 1.4.2021–30.11.2021 sen jälkeen, kun edellinen turvallisuusjohtaja Jukka Savola irtisanottiin maaliskuussa Juha Sipilän (kesk.) epäiltyyn pahoinpitelyyn liittyvän valvontakamerajupakan takia.

Keckman työskenteli tätä ennen eduskunnassa turvallisuusosaston valmiuspäällikkönä. Hän on Iltalehden mukaan jäämässä eduskunnasta pian eläkkeelle.