Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo: Elpymispaketissa on kyse EU:n vakaudesta ja Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että äänestyksessä EU:n elpymispaketista on kysymys EU:n vakaudesta ja yhtenäisyydestä.

– Silloin kyse on myös Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta ja riskeistä maamme taloudelle, Orpo sanoi Snellman-säätiön kevätseminaarissa.

Orpo sanoi samalla ymmärtävänsä niitä kokoomuslaisia, jotka ovat huolissaan suunnasta, johon elpymispaketti EU:ta vie. Paketti syntyi Orpon mukaan kriisissä ja väline on huonosti suunniteltu, neuvoteltu ja sovittu.

Orpon mukaan kokoomus pakotti hallituksen neuvottelupöytään ja palautti ryhtiliikkeellä Suomen eurolinjan vastuulliseksi.

– Se on vahva linjaus tälle ja tulevillekin hallituksille. Tämä osaltaan mahdollisti sen, että selkeä enemmistö kokoomuksen ryhmästä voi tukea paketin läpimenoa eduskunnassa, Orpo sanoi.

EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys on Orpon mielestä jäänyt talouspolitiikan ja laskuharjoitusten varjoon. Hän sanoo olevansa samaa mieltä kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniaisen kanssa, joka arvioi elvytyspaketista lankeavan kustannuksen olevan pieni hinta siitä, mitä turvallisuuspoliittista hyötyä EU-jäsenyydestä Suomelle on.

– Riskit, joita elvytyspaketin kaatumiseen liittyy, ovat mielestäni liian suuria, että niitä kannattaisi ottaa. Näillä perusteilla minä äänestän paketin hyväksymisen puolesta ensi viikolla, Orpo sanoi.

Kokoomus oli ensin aikeissa äänestää elpymispakettiasiassa tyhjää, mutta muutti linjaansa ja on nyt antamassa eduskuntaryhmänsä jäsenille asiassa vapaat kädet. Eduskunta äänestää keskiviikkona EU:n omista varoista, joihin elpymispaketti sisältyy.

Ulkopoliittisten päätösten ei tarvitse olla yksimielisiä

Orpo peräsi puheessaan myös syvempää yhteistyötä EU:n ja Naton välille.

– Suurin osa EU-maista nojaa puolustuksessaan puolustusliitto Natoon. Suomen liittyminen Natoon ei kokoomuksen tavoitteista huolimatta ole todennäköistä nykyisen hallituksen aikana. Siksi meidän pitäisi tarkastella EU:n ja Naton tehtävien yhdistämistä puolustusasioissa.

EU:n asemaa ulkopoliittisena toimijana pitäisi Orpon mielestä vahvistaa lisäämällä määräenemmistöpäätöksiä.

– Terrorismi, hybridivaikuttaminen ja rajat ylittävä rikollisuus ovat esimerkkejä asioista, joihin yhdessä pystymme vastaamaan paremmin kuin yksin.

Suomen pitäisi Orpon mukaan edetä puolustusratkaisuissaan samaa tahtia ja samansuuntaisesti Ruotsin kanssa.