Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi vuoden takaisesta – tuotanto pieneni hiukan

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli maaliskuussa 23,3 prosenttia suurempi kuin viime vuoden maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus . Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tilaukset kasvoivat 11,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Maaliskuun tilaukset kasvoivat metalliteollisuudessa 30 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa 20,1 prosenttia. Kemianteollisuuden tilaukset pienenivät puolella prosentilla.

Tilastokeskus tosin muistuttaa, että tilaustilastot ovat herkkiä voimakkaille heilahteluille tilastointitavan vuoksi, sillä suuretkin tilaukset kohdistetaan vain yhdelle kuukaudelle.

Maaliskuun työpäiväkorjattu teollisuustuotanto pieneni 2,3 prosenttia vuoden takaisesta. Edelliseen kuukauteen eli helmikuuhun verrattuna kausitasoitettu tuotanto taas pieneni 2,1 prosenttia.

– Monien talouslukujen tulkinnassa on keväällä pidettävä jäitä hatussa ja muistettava heikko vertailutaso viime vuodelta, mikä voi saada lukemat näyttämään turhankin kovilta. Viime vuoden maaliskuussa ei kuitenkaan vielä koettu teollisuudessa suurempaa romahdusta, eli aamun lukuja on syytä pitää ihan pätevinä uusien tilausten osalta, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist kommentissaan.

Myöskään tuotannon notkahdus ei huoleta Appelqvistia, joka näkee sen selittyvän pitkälti sellaisella kuljetusvälineiden kuukausikohtaisella vaihtelulla, johon ei liity heikentyneitä tulevaisuudennäkymiä.

Maailmantalous elpyy hyvin, mikrosiruja kaivataan

Päätoimialoista tuotannossa suurinta kasvua helmikuuhun nähden oli kaivostoiminnassa ja louhinnassa (6,3 prosenttia), sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (1,9) ja metalliteollisuudessa (0,6). Tuotanto taas väheni esimerkiksi sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa (2,6 prosenttia) ja kemianteollisuudessa (1,5).

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna eniten tuotanto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa (6,8 prosenttia) ja metalliteollisuudessa (2,6). Tuotanto väheni kemianteollisuudessa (16,4 prosenttia) ja metsäteollisuudessa (5,3).

Kun kevät etenee, Appelqvist uskoo vientiteollisuuden saavan vetoapua hyvästä suhdannetilanteesta nauttivasta maailmantaloudesta. Suurimmat huolet tällä hetkellä taas liittyvät komponenttien saatavuusongelmiin ja raaka-aineiden hintapaineisiin, joita maailmantalouden elpyminen osaltaan aiheuttaa. Pulaa on varsinkin mikrosiruista.

– Useissa Euroopan maissa komponenttipula latistikin jo merkittävästi viime viikolla julkaistuja maaliskuun teollisuuslukuja erityisesti autoteollisuuden osalta. Se saattaa näkyä jonkin verran myös Suomessa, vaikka merkittävistä tuotanto-ongelmista ei ole raportoitu, Appelqvist kirjoittaa.