Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä kiistää olevansa USA:ssa öljyputkeen kohdistetun kyberhyökkäyksen takana

Venäjä on kiistänyt, että se olisi vastuussa öljyputkijärjestelmään Yhdysvalloissa kohdistetusta kyberhyökkäyksestä.

– Kiistämme kategorisesti kaikki yksittäisten journalistien esittämät perusteettomat kuvitelmat. Toistamme, että Venäjä ei harjoita "pahantahtoista" toimintaa virtuaalisissa tiloissa, Venäjän Yhdysvaltain-suurlähetystö ilmoitti Facebookissa julkaistussa lausunnossa .

Venäjän lähetystö on muotoillut lausuntonsa vastaukseksi mediaspekulaatiolle, joskaan lausunnossa ei mainita mitään tiedotusvälineitä nimeltä.

Yhdysvalloissa valtiotasolla presidentti Joe Biden on sanonut, että maan suurimpiin kuuluvan öljyputkilinjaston sulkenut hyökkäys oli tiedustelutietojen mukaan Venäjällä toimivien tahojen käsialaa. Myös hyökkäyksessä käytetty kiristyshaittaohjelma on yhdysvaltalaisten mukaan peräisin Venäjältä.

– Toistaiseksi tiedustelualan ihmisemme eivät ole löytäneet todisteita siitä, että Venäjä olisi osallinen tekoihin, mutta todisteita on siitä, että toimijat ja kiristysohjelma olisivat Venäjällä. On osin heidän vastuullaan tehdä jotain asialle, Biden sanoi toimittajille.

Miljoonaluokan lunnaita vaativa rikollisryhmä

Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan hyökkäyksen tekijä olisi DarkSide-nimellä tunnettu ryhmä, jonka haittaohjelma tunnetaan myös samalla nimellä. Lähetystön lausunnossa Venäjä viittaa DarkSideen rikollisryhmänä.

Tietoturva-alalla viime vuoden lopulta tunnetuksi tullut DarkSide on tehnyt yrityksiin kohdistuvia kiristyshaittaohjelmilla tehtyjä hyökkäyksiä, joissa kohteilta kiristetään rahaa vastineeksi haittaohjelmien salaamien tiedostojen palauttamisesta.

DarkSide on esiintynyt julkisuudessa omaa Robin Hood -tyylistä moraalikoodiaan seuraavana rikollisryhmänä, joka varastaa vain rikkailta eikä kohdista hyökkäyksiä esimerkiksi sairaaloihin tai kouluihin. Ryhmän vaatimat lunnaat ovat vaihdelleet sadoista tuhansista aina miljooniin dollareihin.

BBC: Rikollisryhmä pesee käsiään hyökkäyksestä

Ryhmä on aiemmin sanonut, ettei se hyökkää valtioita vastaan. Tätä sääntöä ei nytkään kirjaimellisesti tulkiten rikottu, sillä kohteeksi valikoitui öljyputkilinjastoa hallinnoiva Colonial Pipeline -yhtiö.

Suljetun linjaston läpi kulkee tavanomaisesti päivittäin yli 100 miljoonaa gallonaa eli vajaat 380 miljoonaa litraa polttoainetta, kuten dieseliä ja lentopetrolia. Yhtiön mukaan se pyrkii palauttamaan linjaston toimintaan tämän viikon aikana, kertoo New York Times .

BBC:n mukaan ryhmä julkaisi maanantaina sivuillaan lausunnon, jossa se vaikutti etäännyttävän itseään iskusta ja ilmaisi, että hyökkäyksen toteutti "yhteistyökumppani", joka ei ollut kertonut asiasta muille ryhmän jäsenille.

– Tästä päivästä lähtien tarkastamme jokaisen yhtiön, jonka kumppanimme haluavat salata (kiristyshaittaohjelmalla) välttääksemme sosiaaliset seuraukset tulevaisuudessa, ryhmän lausunnossa kerrotaan.

Ryhmä myös korosti olevansa epäpoliittinen ja ettei se ole sidottavissa mihinkään valtiolliseen toimijaan.