Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valo koronatunnelin päässä kirkastuu – EU-komissio nostaa talousennustettaan

Euroopan komissio nostaa ennustettaan euroalueen talouskasvusta. Odotuksena on, että talous kasvaa euroalueella 4,3 prosenttia tänä vuonna, kun aiempi ennuste oli 3,8 prosenttia.

Virkeä kasvuvauhti jatkuisi komission mukaan myös ensi vuonna, jolloin euroalueen talous kasvaisi 4,4 prosenttia.

Kokonaisuudessaan EU-maiden talouden odotetaan saavuttavan koronakriisiä edeltäneen tason viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä. Viime vuonna euroalueen talous supistui 6,6 prosentilla.

Talouskomissaari Paolo Gentiloni näkee aiempaa valoisammalle ennusteelle kaksi syytä. Ensimmäiseksi taloustilanne on maailmanlaajuisesti toipumassa koronakriisistä odotettua paremmin.

Toinen syy Gentilonin mukaan on se, että EU:n elpymispaketin odotetaan piristävän taloutta entisestään.

Tasapainoa tukitoimiin

Tiedotustilaisuudessa Gentilonilta kysyttiin, tukeeko komissio ajatusta siitä, että tulevaisuudessa tulisi vielä uusi elpymispaketin kaltainen tukitoimi EU:n taloudelle tai että elpymispakettia laajennettaisiin nykyisestään.

Gentilonin mukaan tulevina kuukausina ja vuosina on löydettävä oikea tasapaino talouden tukemiseen.

– Meidän pitäisi välttää tukitoimien ennenaikaista lakkauttamista, koska sillä olisi sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia, Gentiloni sanoi.

Jos jäsenmailla on halua tukea taloutta entisestään, se ei Gentilonin mukaan tarkoita sitä, että EU:ssa valmisteltaisiin uutta yhteistä elpymispakettia.

Hänen mukaansa tärkeää on keskittyä nyt siihen, että nykyinen paketti vietäisiin käytäntöön.

Toipuminen eritahtista

Talouskasvua vauhdittaa myös se, että rokotukset etenevät hyvällä vauhdilla ja koronarajoitusten purkaminen on etenemässä eri puolilla Eurooppaa.

EU-maiden toipuminen koronakriisistä kuitenkin kulkee eritahtisesti, ja toipumisessa on merkittäviä eroja myös eri alojen välillä. Esimerkiksi turismin osalta vaikea tilanne jatkuu vielä.

Euroalueen inflaatiovauhdiksi ennustetaan tälle vuodelle 1,7:ää prosenttia ja ensi vuodelle 1,3:a prosenttia.

Komission ennuste valoisampi kuin VM:n

Suomen talouden komissio arvioi kasvavan tänä vuonna 2,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,8 prosenttia.

Komission ennuste on hieman valoisampi kuin valtiovarainministeriön näkemys. Valtiovarainministeriö ennustaa Suomeen tälle vuodelle 2,6 prosentin ja ensi vuodelle 2,5 prosentin kasvua.

Komission ennusteen mukaan Suomen talouskasvu nojaa etenkin kotimaiseen kysyntään.

Kasvuvauhti on euroalueen keskiarvoa hitaampi, mutta toisaalta Suomi selvisi viime vuodesta keskimääräistä paremmin verrattuna moniin muihin euromaihin.

Koronakriisin aiheuttama lovi Suomen talouteen jäi komission mukaan odotettua pienemmäksi, ja talous supistui viime vuonna 2,8 prosenttia. Komission mukaan hallituksen tukitoimilla oli merkittävä vaikutus siihen, että kriisin aiheuttama isku jäi pehmeämmäksi.