Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolarajoitukset kevenevät helatorstaina – pahimmilla epidemia-alueilla anniskelua saa jatkaa ruokaravintolassa kaksi tuntia pidempään

Ravintolarajoitukset kevenevät helatorstaista alkaen lähes koko maassa. Esimerkiksi pahimmilla epidemia-alueilla ruokaravintoloiden anniskeluaika pitenee kahdella tunnilla iltaseitsemään, aukioloaika pitenee tunnilla kello kahdeksaan. Baareissa anniskelu pitää lopettaa kuudelta, ja ne pitää sulkea iltaseitsemältä. Näitä ovat Helsingin ja Uudenmaan (Hus), Etelä-Karjalan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

Tällä hetkellä tiukimmillaan anniskelu on pitänyt lopettaa kello 17, baarin sulkea ovensa kello 18 ja ruokaravintolan kello 19.

Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Keski-Pohjanmaalla ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ravintolat saa torstaista alkaen pitää auki iltayhteentoista. Anniskelun on päätyttävä kello kymmeneltä.

Muualla maassa ravintolat saa pitää auki kello yhteen yöllä, mutta anniskelu on lopetettava viimeistään puoliltaöin.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa olevista tiukoista asiakasmäärän rajoituksista luovutaan samalla. Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista.

Terasseilla ei sisätiloja pidempää aukioloa

Valtioneuvosto muutti keskiviikkona asetusta, jolla rajoitetaan ravintoloiden toimintaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toteaa muistiossaan, että asetusmuutoksen valmistelu perustuu siihen arvioon, että voimassa olevia asiakasmäärä-, anniskelu- ja aukiolorajoituksia voidaan keventää useimmilla alueilla ilman, että epidemia tämän vuoksi uhkaisi kiihtyä.

Sen sijaan asiakkaiden istumapaikkavaatimusta ja asiakkaiden liikkumista koskevia rajoituksia ei muuteta. Ravintoloissa asiakkaat on siten jatkossakin sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää terassilla olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja niin sanottu tanssikielto eivät kuitenkaan koske ulkoterasseja. Ulkoterassit eivät saaneet sisätiloja pidempiä aukioloaikoja.

STM:n muistion mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lausunnossaan todennut, että epidemiatilanne on parantunut maaliskuun lopulta lähtien, mutta osalla alueista myönteinen kehitys on pysähtynyt ja tartuntamäärät ovat jopa lähteneet uudelleen kasvuun. Aikuisväestöä koskevia fyysisten kontaktien rajoituksia ei siten voi vielä selvästi vähentää.

Ravintola-alan etujärjestö protestoi jälleen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa protestoi tiedotteessaan liian ankarina pitämiään rajoituksia vastaan sanoen, että näin ankarille rajoitustoimille ei enää ole lain mukaisia edellytyksiä. MaRan mukaan valtioneuvosto toimii tartuntatautilain ja oman esityksensä vastaisesti säädellessään edelleen tiukasti ravintoloiden aukioloa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Karjalassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti nyt julkistettuja rajoituksia asianmukaisina saapuessaan iltapäivällä hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

– Tietenkin me pyrimme siihen, että tautitilanne edelleen paranisi ja sen vuoksi noudatamme myös varovaisuutta rajoitusten purkamisessa ja seuraamme tarkasti sitä, miten rajoitusten purkaminen vaikuttaa tautitilanteeseen, Marin sanoi.

– Nyt näyttäisi kuitenkin kohtuullisen hyvältä. Uusia päivittäisiä tapauksia on vähän ja rokotukset edistyvät erittäin hyvin. Tänään jo kaksi miljoonaa suomalaista on saanut jo rokotteen, Marin jatkoi.

– Tämä kaikki mahdollistaa sen, että kun kuljemme kesäkuuta kohti, niin entistä enemmän voimme näitä rajoituksia höllentää. Siihenhän me pyrimme, että pääsisimme näistä rajoituksista kokonaan eroon.