Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maratonkeskustelu EU-elpymispaketista jatkuu jälleen illalla – perussuomalaiset valmiita jatkamaan puheita

Eduskunnan käsittely EU:n elpymispaketista on muuttunut maratoniksi, kun tiistaina käynnistyneet keskustelut saavat jälleen jatkoa helatorstain iltana. Viimeisin rupeama kesti noin 20 tuntia.

Eilisiltana alkanut täysistunto keskeytettiin tänä aamuna, ja sitä jatketaan tauon jälkeen iltakahdeksalta.

Keskustelun jatkumisesta on pitänyt huolen oppositiopuolue perussuomalaiset. Puolueella oli salissa yöllä koko ajan noin viisi edustajaa pitämässä puheita. Perussuomalaisten puhujarinki vaihtui jonkin verran yön ja aamun aikana, ja jonossa oli jatkuvasti useita puheenvuoroja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä kertoo STT:lle, että puolue on valmis jatkamaan keskusteluja "niin kauan kuin kansanedustajilla riittää asiasta sanottavaa". Keskustelun tavoitteena on Mäkelän mukaan tuoda kaikki tarvittavat näkökulmat esille.

Mäkelän mukaan jää nähtäväksi, miten asian käsittely etenee illalla jatkuvassa täysistunnossa ja jatkuvatko keskustelut jälleen yön yli. Twitterissä puolueen kansanedustajat puhuivat viime yön puheenvuoroistaan yö- ja aamuvuoroina.

– Kyllä siinä tiettyä vuorottelua on oltava. Salissa on aina syytä olla muutama ylimääräinen edustaja, ettei kävisi missään tapauksessa niin, että puheenvuorot tyrehtyvät satunnaisten syiden takia ja keskustelu loppuu siihen. Toisaalta pitää olla edustajilla myös mahdollisuus levätä välillä ja tehdä uusia puheenvuoroja, Mäkelä sanoo STT:lle.

Jos tänä iltana jatkuva täysistunto venyy puheenvuorojen takia jälleen aamuun, se keskeytetään viimeistään kello 8 valiokuntien kokousten vuoksi, kerrotaan eduskunnan Twitter-tilillä.

Puheenvuoroja jäi jonoon torstaiaamuna, kun istunto keskeytettiin perustuslakivaliokunnan kokouksen vuoksi. Kokous ei liity elpymispakettikokonaisuuteen, vaan esillä oli lausunto hallituksen sote-uudistuksesta.

Elpymispakettiäänestyksen oli määrä olla eilen

Eduskunnan keskustelu edeltää täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa. Jos yksikin maa jättää kokonaisuuden hyväksymättä, EU-maiden viime vuonna neuvottelema kokonaisuus ei tule voimaan.

Eduskunnan oli tarkoitus äänestää kokonaisuudesta jo eilen, mutta puheenvuoropyyntöjen takia äänestys siirtyi. Puhemiesneuvosto linjasi eilen, että se päättää äänestyksen ajankohdasta vasta kuunneltuaan kaikki puheenvuorot.

Elpymispakettikokonaisuuden hyväksyminen vaatii kahden kolmasosan enemmistön annetuista äänistä. Hallituspuolueiden äänet eivät siis yksin riitä, vaan ne tarvitsevat tukea oppositiopuolue kokoomukselta.

Koko oppositio kokoomusta lukuun ottamatta on äänestämässä pakettia vastaan, ja kokoomus on antanut kansanedustajilleen vapaat kädet äänestyksessä. Puolueessa tiedetään olevan sekä paketin kannattajia että vastustajia.

Käsittely venyi myös keskiviikon vastaiseen yöhön

Eilen illalla eduskunta äänesti pääministeripuolue SDP:n esityksestä EU-elpymispaketin käsittelyn pöydällepanosta. Vaihtoehtona oli perussuomalaisten esitys siitä, että käsittelyä lykättäisiin ensi viikon perjantaihin. SDP:n esitys hyväksyttiin äänin 92–34.

Käsittely pantiin pöydälle myöhemmin samana iltana alkaneeseen toiseen täysistuntoon asti. Tämä hieman ennen iltaseitsemää alkanut istunto jatkui torstaiaamuun. Kaikkiaan sama keskustelurupeama kesti noin 20 tuntia.

Kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) kertoi eilen STT:lle, että samana päivänä jatkamisen tavoitteena oli varmistaa, ettei elpymispakettiasiaa voida oppositiopuolueiden voimin päättää lykätä yllättäen huomattavasti kauemmas tulevaisuuteen. Tällainen voisi olla mahdollista esimerkiksi silloin, jos paketin vastustajilla olisi salissa hetkellinen enemmistö keskustelun venyessä aamuyön pikkutunneille.

Kun esitys on kerran pantu pöydälle seuraavaan täysistuntoon, niin ei voida tehdä enää uudelleen.

Jo tiistaina alkanut käsittely venyi yöhön myös keskiviikkona. Tuolloin puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) keskeytti asian käsittelyn neljän jälkeen aamulla. Vehviläinen kertoi Twitterissä keskeyttäneensä käsittelyn, koska halusi välttää mahdollisen pöydälle panoa koskevan äänestyksen aamuyöllä.