Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta ei lykännyt elpymispaketin käsittelyä – käytäntö selvitetään perustuslakivaliokunnassa

Eduskunta on päättänyt jatkaa EU:n elpymispaketin käsittelyä tänään perjantaina. Perussuomalaiset oli esittänyt, että asia pannaan pöydälle, jolloin sen käsittely olisi siirtynyt kesäkuun loppuun.

Eduskunta äänesti asiasta äänin 68–38. Tyhjää äänesti nolla ja poissa oli 93 kansanedustajaa.

Äänestystä edelsi eduskunnassa epäselvyys siitä, kuinka monesti pöydällepanoa voi esittää. Äänestyksen jälkeen Antti Rinne (sd.) kertoi esittävänsä johtamalleen perustuslakivaliokunnalle, että valiokunta ottaa pöydällepanon eduskunnan työjärjestyksen mukaan käsittelyyn omana asiana.

Hän kertoi ilmoittaneensa asiasta perjantaina eduskunnan puhemiesneuvostossa. Asia käsitellään Rinteen mukaan mahdollisimman pian, jotta siihen saadaan mahdollisimman pian selvyys.

– On ihan selvää, että tämänkaltaisia tilanteita kuin mitä tässä on viimeksi nähty, ei tarvita Suomen eduskunnassa, tämän tärkeän instituution toiminnassa, Rinne sanoi.

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) oikaisi perjantaina päivällä istunnon alussa aiemman päätöksensä, ettei EU:n elpymispakettia voi panna pöydälle toistamiseen.

Pakettia vastustava perussuomalaiset oli yrittänyt panna asian käsittelyn pöydälle edeltävänä yönä kello yhden aikoihin. Istuntoa johtanut Filatov oli estänyt tämän, koska näin oli elpymispaketin käsittelyssä tapahtunut jo aiemmin. Pian tämän jälkeen hän keskeytti täysistunnon.

Kaikin puolin sekava tilanne

Tilanteen sekavuutta kuvaa, että oikeustieteen professori Susanna Lindroos-Hovinheimo arvioi STT:lle ennen iltapäivän äänestystä, että elpymispakettia ei voi enää täysistunnossa laittaa pöydälle.

Hallituksen esitys elpymispaketista käsitellään eduskunnan työjärjestyksen mukaan niin kutsuttuna ainoana käsittelynä. Esitys oli laitettu pöydälle jo kertaalleen keskiviikkona.

– Jos se on ainoa käsittely, niin silloin sen voi laittaa pöydälle vain kerran, Lindroos-Hovinheimo kuvasi.

Hän piti tapausta visaisena ja kertoi ymmärtävänsä, jos se aiheuttaa eduskunnassa tulkintavaikeuksia.

Lindtman ja Kurvinen kyllästyivät jarrutukseen

Hallituspuolueissa perussuomalaisten käytökseen alettiin tympääntyä perjantaina. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti perussuomalaisia eduskunnan päätöksenteon estämisestä.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen luonnehtii perussuomalaisten puhemaratonia klassiseksi jarrutuskeskusteluksi. Hänen mielestään perussuomalaisten eduskuntaryhmän olisi reilua myöntää, että kyse ei ole mistään normaalista eduskuntakeskustelusta.

– Tämähän on jarruttamista, jos viisi kansanedustajaa käy vuoron perään pöntössä ja vaihtavat vuoroja. Ei se ole mitään keskustelua. Kaikki argumentit asiasta on jo tuotu pöytään. Äänestyksessä se sitten ratkaistaan, miten elvytyspaketille käy, Kurvinen sanoi STT:lle perjantaina.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja varapuhemies Filatov ovat vetäneet EU-keskustelua vuorovedoin. Perussuomalaisten riveistä valittu toinen varapuhemies Juho Eerola on hyllyllä asian käsittelystä hänen puolueettomuutensa liittyvien epäilyjen vuoksi.