Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Keskustelu EU:n elpymispaketista on päättynyt eduskunnassa - äänestyspäivästä ei vielä tietoa, perussuomalaisten Tynkkynen piti yli kahdeksan tunnin ennätyspuheenvuoron elpymispakettikäsittelyssä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Keskustelu EU:n elpymispaketista on päättynyt eduskunnassa - äänestyspäivästä ei vielä tietoa

Keskustelu EU:n elpymispaketista on päättynyt eduskunnassa. Keskustelu päättyi neljän aikoihin lauantaiaamuna.

Vielä ei ole tietoa siitä, milloin asiasta äänestetään. Eduskunnan seuraava täysistunto on tiistaina.

Elpymispakettia vastustava perussuomalaiset pitkitti keskustelua tiistaista lähtien.

Keskustelu edelsi täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa.

Elpymispaketin läpimeno vaatii kahden kolmasosan enemmistön.

Perussuomalaisten Tynkkynen piti yli kahdeksan tunnin ennätyspuheenvuoron elpymispakettikäsittelyssä

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on pitänyt yli kahdeksaan tuntiin venyneen, ennätyspitkän puheenvuoron eduskunnan elpymispakettikäsittelyssä.

Tynkkysen puheenvuoro alkoi pöytäkirjan kirjauksen mukaan perjantaina kello 18.06, eduskunnan tiedotuksesta kerrotaan STT:lle. Puheenvuoro päättyi noin puoli kolmelta yöllä. Kesken Tynkkysen puheen puhemies päätti kahdesta lyhyestä teknisestä tauosta, mutta niistä huolimatta puhe kesti yhteensä kahdeksisen tuntia.

Eduskunnan tietojen mukaan aiempi pisimmän puheen ennätys oli vuodelta 1994 EU-jarrutuskeskustelusta. Vaihtoehto Suomelle -eduskuntaryhmän ainoa edustaja Vesa Laukkanen piti tuolloin kuusi ja puoli tuntia kestäneen puheenvuoron.

Suuri osa pienistä lemmikkieläimistä ei sovi lapsille

Koronapandemia on lisännyt pienten lemmikkieläinten kysyntää, arvioi Faunatar-ketjun kenttäpäällikkö, kauppias Elina Sirén. Moni haluaa hankkia lemmikin lapselle.

Sirén ja SEY Suomen eläinsuojelun vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist muistuttavat, että mikään lemmikkieläin ei voi olla yksin lapsen vastuulla.

Lisäksi pienet lemmikkieläimet eivät välttämättä ole sitä, mitä lapsiperheet lemmikeiltä toivovat. Moni pikkueläin ei esimerkiksi viihdy sylissä.

Digipalvelulaki velvoittaa muuttamaan mobiilisovellukset esteettömämmiksi

Monien mobiilisovellusten tulee pian ottaa entistä paremmin huomioon vammaiset ja toimintarajoitteiset käyttäjät. Digipalvelulaki määrää, että mobiilisovellusten tulee olla helppokäyttöisempiä kesäkuun loppuun mennessä.

Laki velvoittaa julkishallinnon organisaatioita muuttamaan verkkopalvelujaan, jotta ne palvelisivat paremmin myös vammautuneita ja toimintarajoitteisia käyttäjiä.

Esimerkiksi fontin suurentaminen, videoiden tekstitys sekä suuremmat ja selkeämmät painikkeet ovat keinoja luoda sovelluksista selkeämpiä, jotta ne olisivat käytettävämpiä myös näkö- ja kuulorajoitteisille.

Gazassa on voinut kuolla jo lähes 140 ihmistä - pommitukset ja raketti-iskut jatkuivat lauantain puolella

Israelin ja palestiinalaisten väliset taistelut ovat jatkuneet jälleen lauantain vastaisena yönä.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Israel on jatkanut lauantain puolella Gazan pommituksia ilmaiskuin ja tykistökeskityksin. Samaan aikaan Hamasin kerrotaan ampuneen raketteja Israelin suuntaan, osuen muun muassa Ashdodin kaupunkiin.

Gazan kaistalle tehdyissä iskuissa on kuollut tähän mennessä jo ainakin 126 ihmistä, joista 31 on lapsia, kertoo Palestiinan terveysministeriö uutistoimisto AFP:n mukaan. Al-Jazeera puolestaan kertoo Gazassa kuolleen jo 137 palestiinalaista, joista 36 on lapsia.

Israelilaislähteiden mukaan israelilaisia on kuollut yhdeksän.

Darkside-hakkeriryhmän serverit alhaalla vain viikko Yhdysvaltain suurimman polttoaineputkilinjaston sulkeneen iskun jälkeen

Tuntemattomat toimijat näyttävät sulkeneen hakkeriryhmä Darksiden serverit vain noin viikko sen jälkeen, kun venäläistaustainen ryhmä oli aiheuttanut kyberhyökkäyksellä polttoaineputkilinjaston sulkemisen Yhdysvaltain itärannikolla. Linjaston sulku ehti aiheuttaa polttoainepulaa ja paniikkiostamista.

Yhdysvaltalainen kyberturvallisuusyritys Recorded Future kertoi Darksiden myöntäneen verkkosivustolle jätetyssä kommentissa menettäneensä pääsyn joihinkin järjestelmiensä julkisiin osiin, muun muassa blogiin ja maksuservereihin.

Ryhmä on tehnyt yrityksiin kohdistuvia hyökkäyksiä, joissa kohteilta kiristetään rahaa vastineeksi kiristyshaittaohjelmien salaamien tiedostojen palauttamisesta. (Lähde: AFP)

Kiinan mönkijä laskeutui Marsin pinnalle

Kiinan Zhurong-mönkijä on laskeutunut onnistuneesti Marsin pinnalle, kertoo Kiinan valtionmedia. Zhurong on Kiinan ensimmäinen mönkijä Marsissa. Kiinan valtion televisioyhtiö CCTV kertoi laskeutumisen tapahtuneen ennalta valitulle alueelle.

Kuusirenkaisen ja 240-kiloisen aurinkovoimalla toimivan mönkijän on määrä olla Marsin pinnalla noin kolmen kuukauden ajan. Mönkijän tehtävänä on kerätä ja analysoida kivinäytteitä.

Kiina on tähän mennessä kolmas maa, jonka on onnistunut laskeutua Marsin pinnalle. New York Timesin mukaan ainoastaan Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on saanut mönkijän laskeutumaan Marsin pinnalle yhtenä kappaleena useammin kuin kerran. (Lähde: AFP)

Torres iski hattutempun liigavoittonsa jo varmistaneelle Manchester Citylle

Jalkapallon Englannin Valioliigassa espanjalaishyökkääjä Ferran Torres iski hattutempullisen maaleja, kun Manchester City voitti Newcastlen luvuin 4–3 perjantai-illan ottelussa.

Manchester City on jo aiemmin varmistanut liigavoittonsa ja Newcastlekin valioliigapaikkansa ensi kaudeksi. Newcastle pääsi illan ottelussa johtoon kahdesti, mutta City kampesi molemmilla kerroilla tasoihin ja ohi.

Torres teki Citylle ensin 2–1-johtomaalin ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä hän varmisti 64. minuutilla 3–3-tasoituksen ja vain paria minuuttia myöhemmin Newcastlen verkkoon mäjähti voittomaali.