Brittilehti: Sputnik-koronarokotteen tutkimustuloksissa ristiriitaisuuksia

Sputnik-rokotteen tutkimustuloksista on paljastunut merkittäviä ristiriitaisuuksia. Robert Atanasovski / Lehtikuva

Erno Laisi

Venäläisen Sputnik V -koronavirusrokotteen tutkimustuloksista on paljastunut merkittäviä ristiriitaisuuksia, kertoo brittiläinen lääketieteen aikakauslehti Lancet.

Samainen Lancet-lehti kertoi helmikuussa Sputnikin antavan liki 92 prosentin suojan oireellista infektiota vastaan. Venäjällä Sputnikin tehoksi kerrottiin liki 98 prosenttia.

Kolmannen vaiheen tutkimustulosten myötä aiemmin kerrotut tulokset asettuvat kyseenalaiseen valoon.

Lancetin mukaan kolmannen vaiheen tutkimuksissa tietoja on pimitetty. Esitetyissä tilastoissa ja tuloksissa on lehden mukaan virheitä ja epäjohdonmukaisuuksia.

Suomessa Lancetin uutisesta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Lancet on pyrkinyt saamaan käyttöönsä tutkimuksen raakadataa, mutta lehden tietopyyntöihin ei ole vastattu.

Lancetin mukaan näyttää ilmeiseltä, että tutkimukseen osallistuneiden lukumäärät vaihtelevat tutkimuksen eri vaiheissa. Lancetin mukaan tutkittavien henkilöiden määrää on joko lisätty tai vähennetty kesken tutkimusjakson.

Lancetin mukaan vaikuttaa myös siltä, että tutkimuksesta puuttuu oleellisia tietoja muun muassa tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden testaamisesta ja diagnosoinnista.

Sputnik on tällä hetkellä myös Euroopan lääkeviraston arvioinnissa, jotta sille voitaisiin saada myyntilupa Euroopan unionin alueella. EU-maista ainakin Unkari on jo ottanut Sputnikin käyttöönsä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka