Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson varoittaa pitämästä eduskuntaa sirkusareenana

RKP:n puheenjohtaja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson arvostelee oppositiota vastuuttomuudesta EU:n elpymispaketin käsittelyssä, kun perussuomalaiset ovat pyrkineet jarruttamaan asian käsittelyä ja kokoomus taas on vaihtanut kantaansa siihen, miten se aikoo äänestää.

– Eduskunta ei ole mikään sirkusareena, vaan maan korkein päättävä elin. Suomi on demokratia, ja demokratian pelisääntöihin kuuluu, että asioista äänestetään, kun niistä ollaan eri mieltä. Pitää saada puhua, mutta enemmistön pitäminen panttivankina ja prosessin tahallinen hidastaminen eivät vahvista uskoa maamme päätöksentekokykyyn, hän sanoi puoluevaltuuston kokouksessa.

Henriksson kysyi, haluaako oppositio tai osa siitä heikentää Suomen kansainvälistä mainetta luotettavana, rakentavana ja ratkaisukeskeisenä maana.

Lipponen moitti Ylellä hallituspuolueiden passiivisuutta elvytyspakettikeskustelussa

Entinen pitkäaikainen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) katsoo, että hallituksen olisi pitänyt eduskunnassa osallistua aktiivisemmin keskusteluun EU:n elpymispaketista ja jaksaa perustella ratkaisujaan. Eduskunnassa ei ollut kyse oikeasta debatista, jossa on eri mielipiteitä ja keskustellaan kunnolla, Lipponen moitti Ylen Ykkösaamussa .

Keskustelu EU:n elpymispaketista päättyi eduskunnassa lauantaina aamuyöllä. Keskustelumaratonia pyörittivät lähinnä perussuomalaiset.

– Yksi ryhmä esiintyy niin kuin se haluaisi kouluttaa koko eduskunnan suurta enemmistöä. Silloin pitää kysyä, että onko noussut hattuun, Lipponen kuvasi.

Lipposen mukaan eduskunnan puhemiesten tehtävä on vaikeutunut nykyisessä toimintakulttuurissa. Vastuu tilanteessa on niin puhemiehillä, kansanedustajilla kuin eduskuntaryhmilläkin.

– Silloin juuri pitäisi ryhmien tulla apuun. Eihän siitä tule mitään, jos yksi ryhmä käyttää aivan normaalitilanteessakin puheenvuoron toisensa jälkeen. Siellä pitää edistää kunnollista, todellista debattia.

Hän pitää Suomen neuvottelutulosta EU:n elpymispaketista erinomaisena. Kiitosta saa ennen kaikkea samaan pakettiin kuulunut neuvottelutulos seitsenvuotisesta EU-budjetista.

– Nyt on kysymys siitä, että Suomen maaseutu odottaa, että ne varat vapautettaisiin, jotka Suomi sai ylimääräisenä maatalouteen rakennerahastoihin.

Neuvotteluissa rahoituskehyksestä Suomi sai 500 miljoonan erillisrahoituksen, joka pitää sisällään rahaa muun muassa Itä- ja Pohjois-Suomen harvaan asutuille alueille ja maaseudun kehittämiseen.

Vihreiden Kari: EU:n elpymisvälineen eduskuntakäsittely toi trollauksen suureen saliin

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Karin mukaan päiviä kestänyt keskustelu EU:n elpymispaketista on tuonut internetin piikittelyä ja eripuraa lietsovan keskustelukulttuurin eduskunnan istuntosaliin.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa puhuneen Karin mukaan demokratia näyttäytyy hauraalta ja päätöksenteko farssilta, kun trollaus tuodaan demokratian ytimeen.

– Kasvokkain ihmisellä on halu ymmärtää toista, olla satuttamatta, kuunnella. Netissä tämä toimii usein juuri päinvastoin. Näimme tällä viikolla, mitä se on, kun nettitrollaus tuodaan somesta parlamentarismin sydämeen, eduskunnan istuntosaliin, Kari sanoi.

– Onneksi perussuomalaiset väsyivät itsekin omaan farssiinsa. Demokratia ei ole vitsi, eikä sen halventamiseen tule suhtautua viihdyttävänä teatterina, Kari jatkoi.

Kari myös paheksui varapuhemies Juho Eerolan (ps.) toimintaa elpymisvälineen käsittelyssä. Karin mukaan Eerola mursi luottamusta irtisanoutuessaan puhemiehen puolueettomuudesta, jolloin myös puheen johtaminen lankesi kahden muun puhemiehistön jäsenen harteille.

Myös vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö suomi perussuomalaisten toimintaa puheessaan kovin sanoin.

– Perussuomalaisten ajama nurkkakuntainen pelleily, jossa kansansuosiota haetaan Unkarin pääministeri-diktaattori (Viktor) Orbanin tavoin vain rikkomalla ja hajottamalla, ei voi olla Suomen tie, Niinistö sanoi.

Polarisaatio hävittää liittolaiset

Ryhmänjohtaja Karin mukaan poliittisen polarisaatioon liittyvä uhka on se, että liittolaisuuksien rakentaminen käy mahdottomaksi. Samalla esimerkiksi ilmastonmuutos vaatisi välittömiä toimia ja yhteistyötä muidenkin kuin lähimpien kavereiden kanssa.

Kari ilmaiseekin vastustavansa blokkipolitiikkaa, sillä pienellä maalla ei ole varaa rakentaa poliittisia vallihautoja.

– Politiikassa tulosten aikaansaaminen edellyttää sitä, että puhuu ihmisille, joilla on todella erilaisia mielipiteitä. Meidän on oltava valmiita keskustelemaan tavoitteistamme kaikkien kanssa. Sitten katsotaan, onko yhteistyö mahdollista, Kari puhui.

– Erityisen tärkeää tämä on kunnissa, koska kunnissa ei perinteisesti ole hallitusta ja oppositiota ja puolueet ovat erilaisia kunnasta riippuen.