Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel teki jälleen rajuja yöllisiä ilmaiskuja Gazaan – mahdollisista kuolonuhreista ei vielä tietoa

Israel teki jälleen yöllä laajoja ilmaiskuja palestiinalaisten asuttamalle Gazan kaistalle. Israelin asevoimat kertoi varhain maanantaina, että sen hävittäjät olivat parhaillaan iskemässä terrorikohteisiin Gazassa.

Asevoimien mukaan iskut kohdistettiin Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin tunneliverkostoon sekä yhdeksään järjestön komentajan kotiin, kertoo Times of Israel . Asevoimat sanoo pommittaneensa Hamasin tunneleja 15 kilometrin matkalta.

Arviot iskujen määrästä vaihtelevat eri lähteissä kymmenistä yli sataan. Paikan päällä olevien toimittajien mukaan iskuja tehtiin yli 50, palestiinalaislähteiden mukaan yli 100.

Palestiinalaislähteiden mukaan pommitus oli erityisen rajua, kertoo Times of Israel. Eri mediat kertovat, että iskut olivat rajumpia, laajemmalla alueella ja kestivät pidempään kuin tappavat iskut sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP kertoo, että kymmeniä iskuja tehtiin tiheästi asutulle alueelle muutamien minuuttien ajan. Times of Israel kertoo, että ilmaiskut olisivat osuneet myös gazalaiseen kotiin.

Paikallisten viranomaisten mukaan iskut vahingoittivat satoja rakennuksia ja aiheuttivat laajoja sähkökatkoja, AFP kertoo.

Mahdollisista kuolonuhreista ei ole vielä tietoa. Sunnuntaina Israelin tekemissä ilmaiskuissa kuoli ainakin 42 ihmistä, mikä on suurin päivittäinen määrä viikon aikana.

Israelin asevoimien mukaan Gazasta ammuttiin Israelia kohti noin 60 rakettia yön aikana. Yhteensä Gazasta on ammuttu viikon aikana noin 3 100 rakettia.

Israel ja Hamas ovat tehneet iskuja nyt jo viikon ajan jälleen viime aikoina kärjistyneessä konfliktissa. Tilanteen kärjistymisen taustalla on muun muassa Israelin päätös häätää palestiinalaisperheitä kodeistaan Itä-Jerusalemissa.

Taisteluissa on kuollut lähes 200 palestiinalaista Gazassa sekä kymmenen israelilaista.

Toimittajat ilman rajoja epäilee sotarikosta

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) selvittämään, voidaanko Israelin lauantaina tekemää ilmaiskua medioiden käyttämään taloon pitää sotarikoksena. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Järjestön mukaan tahallinen tiedotusvälineisiin kohdistunut isku on sotarikos.

Israelin hävittäjät tuhosivat Gazassa tornitalon, jossa sijaitsi muun muassa qatarilaisen al-Jazeera-televisiokanavan sekä yhdysvaltalaisen uutistoimisto AP:n tiloja. Iskusta varoitettiin ennalta. Israelin mukaan toimistotalossa oli Hamasin tiedustelutoimisto.

Uutistoimisto AP vaatii iskusta puolueetonta selvitystä. AP:n toimituspäällikkö Sally Buzbee sanoo, ettei Israelin hallitus ole esittänyt todisteita väitteistään. Buzbeen mukaan AP:lla oli toimistoja talossa 15 vuoden ajan eikä tänä aikana tullut ilmi, että Hamas toimisi myös rakennuksessa.

Al-Jazeera on puolestaan syyttänyt Israelia median hiljentämisestä.

ICC päätti aiemmin tänä vuonna, että sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin tekemiä rikoksia palestiinalaisalueilla. Tämä mahdollistaa sen, että oikeusistuimen syyttäjä voi avata tarvittaessa tutkinnan näillä alueilla tapahtuneiksi epäillyistä sotarikoksista.