Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjä vaiensi tärkeän riippumattoman uutissivuston

Valko-Venäjällä viranomaiset tekivät tiistaina ratsian maan tärkeimmän riippumattoman tiedotusvälineen, uutissivusto Tut.by:n toimitukseen. Pian iskun jälkeen Tut.by:n sivulle ei enää päässyt.

Valko-Venäjän viestintäministeriö vahvisti myöhemmin estäneensä pääsyn uutissivustolle syyttäjäviranomaisten pyynnöstä. Syyttäjän mukaan Tut.by:n oli todettu julkaisseen "kiellettyä informaatiota".

Sivuston mukaan myös useiden sen toimittajien koteihin tehtiin tiistaina etsintöjä, muun muassa päätoimittaja Maryna Zolatavan kotiin tunkeuduttiin ja hänet vietiin myöhemmin ilmeisesti kuulusteluihin.

Ratsioita tekivät talousrikoksia tutkivat valtion viranomaiset. Heidän mukaansa Tut.by-uutissivustoa epäillään veronkierrosta. Koko uutisportaalin johtajaa vastaan on aloitettu erillinen rikostutkinta.

Tut.by on ollut harvoja valkovenäläisiä uutislähteitä, jotka ovat julkaisseet hallituksesta riippumatonta tietoa maan tilanteesta. Maanpaossa olevan oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan mukaan kyseessä on suunniteltu hyökkäys mediaa ja toimittajia vastaan, jotka tarvitsevat nyt pikaista suojelua ja apua toimintansa jatkamiseen.

Tsihanouskaja vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta se auttaisi Valko-Venäjän toimittajia.

– Todistamme tänään itsenäisen Tut.by -median harkittua murhaa, Tsihanouskaja tviittasi.

Viime elokuun vilpillisten presidentinvaalien voittajaksi julistautuneen Aljaksandr Lukashenkan hallinto on rajoittanut kovalla kädellä sitä vastustavien medioiden toimintaa maassa. Valko-Venäjän toimittajaliiton mukaan ainakin 16 journalistia on tällä hetkellä pidätettynä tai vangittuna, mukaan lukien kaksi Tut.by:n toimittajaa.

Kaikki Lukahsenkan vastaehdokkaina presidentinvaaleissa olleet tai sellaiseksi pyrkineet ovat joko vankilassa tai maanpaossa.