Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maat sopuun rajojen avaamisesta täysin rokotetuille, tartuntojen enimmäismäärää koskevaa raja-arvoa ollaan myös hölläämässä

EU-maat ovat päässeet sopuun unionin ulkorajojen avaamisesta matkustajille, jotka ovat täysin rokotettuja koronavirusta vastaan. Samalla on myös päästy sopuun uusista koronatartuntoja koskevista raja-arvoista, mikä avaa entisestään matkailua unionin alueelle.

Uuden suosituksen mukaan unionin alueelle pääsisi maista, joissa on todettu alle 75 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden kahden viikon aikana. Nykyisin raja on 25 tartuntaa.

Asiasta sovittiin EU-suurlähettiläiden kokouksessa keskiviikkona, ja uudet suositukset tullaan hyväksymään EU:n ministerikokouksessa perjantaina.

Tällä hetkellä matkustaminen unionin alueelle ilman välttämätöntä syytä on kiellettyä paitsi muutamista sellaisista maista, jotka on luokiteltu koronaturvallisiksi. Tällä niin sanotulla vihreällä listalla ovat Australia, Israel, Uusi-Seelanti, Ruanda, Singapore, Etelä-Korea ja Thaimaa.

Uutta maalistaa ei ole vielä julkistettu.

Päätökset lopulta kansallisella tasolla

EU:n uusi yhteinen linjaus ulkorajojen avaamisesta on suositus, ja varsinaiset päätökset matkustusrajoituksista kuuluvat kunkin jäsenmaan kansalliseen toimivaltaan.

Unionin alueen liike-elämä on pikku hiljaa avautumassa, ja muun muassa hotellien ja ravintoloiden omistajat pelkäävät menettävänsä jälleen roppakaupalla tuloja, jos turisteja ei tule.

Vaikka uusi rajoitus jättää edelleen valtaosan maailman maista kiellettyjen listalle, pääsisivät esimerkiksi ahkerasti rokottaneet britit sen myötä matkustamaan hieman vapaammin unionin alueelle.

Taustalla komission ehdotus

Uusien linjauksien taustalla on komission parin viikon takainen ehdotus.

Komissio esitti silloin, että koronarokotuksista otettaisiin huomioon sellaiset rokotukset, jotka ovat saaneet EU:n myyntiluvan. Tähän mennessä EU-tasolla on hyväksytty neljä koronarokotetta: Biontechin ja Pfizerin , Astra Zenecan , Modernan sekä Johnson & Johnsonin rokotteet.

Komission mukaan hyväksyttyjen rokotteiden listaa voisi tarvittaessa laajentaa Maailman terveysjärjestön WHO:n listaukseen.