Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän duuma äänesti Open Skies -sopimuksen jättämisen puolesta

Venäjän parlamentin alahuone duuma kannattaa maan irtautumista valvontalentoja koskevasta Open Skies (Avoin taivas) -sopimuksesta. Tärkein peruste on Yhdysvaltain irtautuminen samasta sopimuksesta presidentti Donald Trumpin hallinnon aikana viime vuonna.

Vuonna 1992 solmittu ja vuonna 2002 voimaan tullut Open Skies on ollut osa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin asevalvontajärjestelmää. Se on mahdollistanut yli 30 sopimusvaltion lyhyellä varoitusajalla tekemät valvonta- ja kuvauslennot toistensa ilmatiloissa.

Myös Suomi on ollut mukana sopimuksessa ja tehnyt sekä valvontalentoja että ollut itse niiden kohteena.

Open Skiesia on pidetty yhtenä toimivimmista asevalvontasopimuksista. Sen tavoitteena on ollut lisätä luottamusta osapuolien välillä tarjoamalla niille mahdollisuus pysyä paremmin selvillä toistensa sotilaallisesta kehityksestä.

Duuman yksimielisen äänestyksen jälkeen sopimuksesta eroaminen menee vielä Venäjän parlamentin ylähuoneen eli federaationeuvoston käsittelyyn ennen kuin presidentti Vladimir Putin vahvistaa asian.

Yhdysvallat perusteli lähtöään sopimuksesta sillä, että Venäjä rajoitti valvontalentoja sopimuksen vastaisesti muun muassa Kaliningradin alueen yllä. Venäjä on kiistänyt syytökset.

Venäjä on perustellut sopimuksesta lähtemistä myös sillä, että eurooppalaiset Nato-maat voisivat jakaa Venäjälle tehdyiltä valvontalennoilta saamaansa materiaalia Yhdysvaltain kanssa, kun taas Venäjällä ei olisi vastaavaa mahdollisuutta saada tietoja Yhdysvalloista. Open Skies -sopimus kuitenkin kieltää lennoilta saatujen tietojen jakamisen sopimukseen kuulumattomien maiden kanssa.