Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelissa turvallisuuskabinetti ilmeisesti kokoontuu keskustelemaan mahdollisesta tulitauosta

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen turvallisuuskabinettinsa kokoontuvat eri lähteiden mukaan tänä iltana keskustelemaan mahdollisesta tulitauosta, jonka tavoitteena olisi lopettaa Israelin ja Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisryhmien väliset väkivaltaisuudet.

BBC:n mukaan asiasta kertoivat Israelin tiedotusvälineet. Uutistoimisto AFP taas sanoi kahden nimettömänä pysyttelevän israelilaisen virkamiehen kertoneen asiasta.

Netanjahu ei toistaiseksi ole kommentoinut turvallisuuskabinetin mahdollista kokoontumista.

Tiedot Israelin turvallisuuskabinetin mahdollisesta kokouksesta tulivat sen jälkeen, kun paine verenvuodatuksen lopettamiseksi on kasvanut. Samaan aikaan kuitenkin Israel on tehnyt ilmaiskuja Gazaan ja raketti-iskut Gazasta kohti Israelia ovat kiihtyneet.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut taistelujen välitöntä lopettamista. Hänen mukaansa ristitulta Israelin armeijan ja palestiinalaisryhmien välillä ei voi hyväksyä.

– Jos maan päällä on helvetti, se on lasten elämä Gazassa, Guterres sanoi YK:n yleisistunnossa.

Merkel: Epäsuorat keskustelut Hamasin kanssa välttämättömiä

YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattori Tor Wennesland on neuvotellut Qatarissa Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyehin kanssa. Diplomaattilähteiden mukaan keskustelujen tarkoituksena on rauhan palauttaminen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että epäsuorat keskustelut Hamasin kanssa ovat välttämättömiä, jotta pyrkimykset vihollisuuksien lopettamiseksi etenisivät.

– Totta kai Hamas täytyy ottaa mukaan, koska ilman sitä tulitaukoa ei saada aikaan, Merkel sanoi.

Aiemmin lähellä Tel Avivia puhunut Saksan ulkoministeri Heiko Maas ilmaisi Saksan olevan solidaarinen Israelille, mutta vaati myös taistelujen lopettamista.

Hamasin korkea-arvoinen edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle järjestön odottavan rauhan palaavan seuraavien tuntien tai huomisen aikana.

– Mutta se riippuu miehitysvoimien aggressiivisuuden loppumista Gazassa ja Jerusalemissa, hän sanoi.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun avustaja Mark Regev puolestaan sanoi BBC:lle , että tulitauko on mahdollinen vain tiettyjen ehtojen täyttyessä. Israelilaisten siviilien ei hänen mukaansa pidä elää Gazan kaistalta ammuttavien rakettien pelossa.

YK:n ihmisoikeusneuvoston määrä kokoustaa ensi viikolla

YK:n ihmisoikeusneuvoston on määrä järjestää ensi viikolla erityisistunto Israelin ja Gazassa toimivien aseistautuneiden palestiinalaisryhmien välisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Neuvoston tiedotteen mukaan istunto on suunniteltu järjestettäväksi torstaina.

Istunnon aikana on tarkoitus käsitellä muun muassa vakavaa ihmisoikeustilannetta Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla, mukaan lukien Itä-Jerusalemissa.

Asian käsittelyä olivat pyytäneet palestiinalaisviranomaiset ja Pakistan. YK ei kertonut suoraan, kuinka moni neuvoston 47 jäsenmaasta kannatti pyyntöä, mutta erityisistuntopyynnön hyväksyminen vaatii ainakin kolmasosan tuen.

Tapaaminen olisi neuvoston 30. erityisistunto. Neuvosto perustettiin 15 vuotta sitten.

Israelin YK:n suurlähettiläs Meirav Eilon Shahar kehotti jäsenmaita vastustamaan torstaille suunniteltua istuntoa.

– Se, että ihmisoikeusneuvosto järjestää jälleen yhden Israelia maalittavan erityisistunnon on merkki tämän elimen selvästä Israelin-vastaisesta agendasta, hän sanoi Twitterissä.

– Tämän istunnon tukijat palkitsevat vain Hamasin toimet. Terroristijärjestön, joka on umpimähkään ampunut yli 4 000 rakettia israelilaissiviilejä kohti ja käyttänyt gazalaisia ihmiskilpinä, hän jatkoi.