Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosia poliisia pakoilleelle, Euroopan etsityimpiin kuuluneelle miehelle vaaditaan 12 vuoden vankeutta amfetamiinin salakuljetuksesta ja talousrikoksista – oikeudenkäynti alkoi Helsingissä

Syyttäjä vaatii Euroopan etsityimpiin kuuluneelle miehelle 12 vuoden vankeusrangaistusta tänään Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Miestä syytetään törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista vuosina 2013–2014.

Syyttäjän mukaan mies muun muassa johti huumeiden salakuljetusta Hollannista Suomeen. Syytteet koskevat lähes 30:tä kiloa amfetamiinia ja yli 20 000:ta ekstaasitablettia.

– (Syytetty) on käyttänyt huumausaineisiin määräysvaltaa sekä ohjeistanut muita osallisia tarvittavista toimenpiteistä maahantuonnin sekä levityksen onnistumiseksi, syytteessä sanotaan.

Mies myöntää syytteet pääosin. Hän kuitenkin kiistää, että olisi käyttänyt huumeorganisaatiossa ylintä määräysvaltaa.

– (Hän) on toiminut välikätenä myyjän ja ostajatahon välillä ja tässä roolissaan ohjeistanut muita osallisia tarvittavista toimenpiteistä maahantuonnin sekä levityksen onnistumiseksi, miehen kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Mies otti turkkilaisesta vankilasta yhteyttä Suomen poliisiin

Miehestä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus vuonna 2014, ja hän on ollut useita kertoja Euroopan etsityimpien listalla, syytteessä sanotaan. Mies oli viranomaisten tavoittamattomissa vuoteen 2020 asti, jolloin Suomessa saatiin tieto, että hän oleskelee Turkissa.

– Keväällä 2020 (syytetty) oli itse yhteydessä jutun tutkinnanjohtajaan ja oli kiinnostunut tulemaan vapaaehtoisesti Suomeen. Hän ei kuitenkaan tullut Suomeen vaikka asiaa pyrittiin edistämään monin tavoin KRP:n sekä Suomen suurlähetystön toimesta, syytteessä sanotaan.

Elokuussa 2020 mies vangittiin Turkissa, sillä häntä epäiltiin maassa tapahtuneesta rikoksesta. Tällöin hän otti taas yhteyttä Suomeen ja pyysi tutkinnanjohtajalta, että hänet luovutettaisiin pikaisesti Turkista Suomeen. Luovutusmenettelyä ei kuitenkaan saatu järjestettyä, eikä mies tullut vankilasta vapauduttuaan vapaaehtoisesti Suomeen.

Tänä keväänä Turkki ryhtyi karkottamaan miestä, jolloin hänet saatiin lopulta Suomeen ja vangittiin.