Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikko nousemassa Vanhasen paikalle valtiovarainministeriksi – tähyää jo koronan tuolle puolen

Keskustan Matti Vanhanen julkisti Maaseudun Tulevaisuudessa jättävänsä ensi viikolla tehtävänsä valtiovarainministerinä. Paikalle on nousemassa odotetusti keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, joka kertoi asiasta MT:n yhteishaastattelussa Vanhasen kanssa.

Asiasta päättää puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous, jonka Saarikko on kutsunut koolle ensi keskiviikolle. STT:lle Saarikko kertoo valtiovarainministerinä ottavansa tähtäimeen Suomen talouden rakenteelliset ongelmat, jotka olivat olemassa jo ennen koronaviruksen saapumista ja ovat ratkaistavina myös pandemian päätyttyä.

– Koronasta ollaan siirtymässä jälleenrakennuksen aikaan. Kysymys ei ole vain siitä, miten Suomi nostetaan jaloilleen koronan jäljiltä. Kyse on Suomen talouden rakenteellisista ongelmista, jotka ovat olleet olemassa jo ilman koronaa. Näiden parissa työtä riittää, Saarikko kertoo.

Päällimmäiseksi hän nostaa väestön heikkenevän huoltosuhteen. Ikääntyneiden määrä suhteessa työikäiseen väestöön kasvaa koko ajan.

– Olemme luvanneet huolehtia ikääntyvistä suomalaisista hyvin, ja olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvien maiden joukossa. Tähän kaikkeen meidän täytyy valmistautua, Saarikko sanoo.

"Meillä oli saumaton yhteistyö Matti Vanhasen kanssa"

Huoltosuhdetta pitää Saarikon mukaan lähteä ratkomaan kolmen ulottuvuuden kautta. Niitä ovat ikääntyneiden palvelujen kehittäminen, alhaisen syntyvyyden suunnan kääntämiseen tähtäävä perhepolitiikka ja työperäisen maahanmuuton tavoitteissa onnistuminen.

Huoltosuhteen ohella ministerikauden tavoitteekseen Saarikko asettaa suomalaisen työn ja elinkeinoelämän tuottavuuden parantamisen sekä investointeihin kannustamisen.

Hallituksen tulevat budjettikeskustelut tehdään keskustan kannalta keskitetymmin, jos valtiovarainministeri on myös puolueen puheenjohtaja. Suuresta muutoksesta ei kuitenkaan Saarikon mukaan ole kyse.

– Meillä oli saumaton yhteistyö Matti Vanhasen kanssa koko hänen valtiovarainministerikautensa ajan, ja kyllä keskustan näkemykset tulivat edustetuiksi. Mutta tietenkin keskusta haluaa, että valtiovarainministeriöllä on vahva rooli, kun puhutaan talouden kestävyydestä.

Saarikon mukaan hallituksen lähtökohtana on, että hyvinvoinnin ja ympäristön kestävyyden lisäksi yhteiskunnassa pitää ottaa huomioon myös talouden kestävyys.

– Haluan, että valtiovarainministeriöllä on tässä merkittävä rooli. Ympäristön ja sosiaalisen kestävyyden reunaehdot tulevat myös taloudesta.

Ei kommentoi seuraajaa tiede- ja kulttuuriministerinä

Mahdollista seuraajaansa tiede- ja kulttuuriministerinä Saarikko ei vielä lauantaina lähtenyt kommentoimaan, vaan kertoi jättävänsä tämän keskiviikolle. Hän ei myöskään vastannut STT:n kysyessä siitä, voivatko keskustan muut ministerinsalkut vaihtaa kättä samassa yhteydessä.

– Sen esityksen teen keskiviikon kokouksessa. Sitä nimeä (tiede- ja kulttuuriministeriksi) en sitä ennen kommentoi. Halusin vain kertoa ennen kokousta tästä vaihdoksesta, koska Vanhanen oli jo avoimesti todennut, ettei ole koko kautta (valtiovarainministerin) tehtävässä. Tästä seuraa luonnollisesti minun tehtäväni (tiede- ja kulttuuriministerinä) täyttyminen, Saarikko sanoi lauantaina.

Saarikon tuoma keskustalainen näkökulma valtiovarainministeriyteen on vahvan talouskasvun nojaaminen maakuntien ja alueiden osaamiseen.

– Keskustalainen näkökulma tulee vahvasti koko Suomesta. Uskon, että suurimmat työllistäjät ja uudet ideat syntyvät eri puolilla tätä maata.