Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjän mukaan Viking Sallyn vuoden 1987 veriteko tehtiin kuonavasaralla – murhasta syytetyn tanskalaismiehen ystävä ja suomalaispoliisi kertovat miehen tunnustaneen teon, syytetty kiistää syytteen kokonaisuudessaan

Syyttäjä vaatii viisikymppiselle tanskalaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta matkustajalaiva Viking Sallylla vuonna 1987 tapahtuneesta väkivallanteosta. Syyttäjän mukaan tekoaikaan 18-vuotias tanskalainen hyökkäsi uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla. Kuonavasara on työkalu, jota käytetään muun muassa hitsauksessa.

Uhrit, länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen, nukkuivat laivan helikopterikannella makuupusseissa. He olivat matkalla Tukholmasta Turkuun osana interrail-matkaansa. Väkivallanteko tapahtui Ahvenanmaan Föglön saaren kohdalla.

Syytteen mukaan uhreja lyötiin useita kertoja pään alueelle. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan teko oli erityisen raaka ja julma muun muassa, koska nukkuvat uhrit olivat puolustuskyvyttömiä.

Oikeudenkäynnissä kirjallisina todisteina on esitetty tapahtumapaikasta otettuja kuvia. Niissä näkyy laivan kannella makuupussi ja retkipatja sekä verijälkiä seinässä asti.

Syytetty kiistää syytteen kokonaisuudessaan. Mies oli tänään läsnä oikeudenkäynnissä, mutta hän ei kommentoinut tapausta medialle. Häntä on tarkoitus kuulla huomenna.

Puolustuksen mukaan syyttäjän näyttö perustuu pääosin henkilötodisteluun. Asianajaja Martina Kronströmin mukaan teknistä näyttöä syytettyä vastaan ei ole. Hän kutsuu syyttäjän näyttöä ohueksi ja pitää uudempaa poliisitutkintaa asenteellisena.

18-vuotiasta partiopoikaa pidettiin todistajana

Poliisin laaja, lähes 900-sivuinen esitutkintamateriaali tuli julkiseksi tänään. Sen mukaan uhrit löysi aamuyöllä joukko ruotsalaisia partiolaisia. Pian heidän jälkeensä uhrien luokse tuli syytetty, joka myös oli matkalla partioleirille Suomeen. Ruotsalaispojat lähtivät laivan infoon hälyttämään apua, ja syytetty jäi uhrien luokse.

Hieman ennen puoli viittä aamulla laivan vahtimestari ilmoitti puhelimitse Turun poliisille laivalta löytyneistä vakavasti pahoinpidellyistä uhreista. Nainen ja mies vietiin merivartioston helikopterilla Turun yliopistolliseen sairaalaan. Mies menehtyi pian sairaalaan pääsyn jälkeen, ja naisen tila oli kriittinen.

Poliisit saapuivat laivalle puoli seitsemän aikaan aamulla. Perillä Turussa kaikki laivan matkustajat ohjattiin ulos yhtä poistumistietä ja heidät kuvattiin. Erikseen kuvattiin nuoret miehet ja epäilyksiä herättäneet ihmiset. Poliisiasemalle tuotiin noin 20 ihmistä lisäselvityksiä varten. Muutama ihminen otettiin kiinni, mutta mitään näyttöä heidän osallisuudestaan ei saatu.

Syytettyä pidettiin teon aikaan todistajana. Häntä käytiin kuulemassa partioleirillä Suomessa ja myöhemmin vielä Tanskassa, mutta silloinkaan häntä ei pidetty epäiltynä tekijänä.

Puolustus: Veri vaatteissa johtui uhrien auttamisesta

Syytetyn partioryhmässä huoltajana ollutta henkilöä kuultiin todistajana surmayön tapahtumista. Hän kertoi heränneensä siihen, kun syytetty tuli hänen hyttiinsä ja sanoi, että hänen pitää päästä vaihtamaan vaatteita. Miehen mukaan syytetyllä oli todella paljon verta puserossa rinnan ja vatsan kohdalla, housuissa edessä ja sukat ja kengät olivat myös todella veriset.

– Luulin aluksi, että (syytetty) oli ollut tappelussa, mutta kun näin veren määrän hänen vaatteissaan, ajattelin, ettei veri voi olla hänestä, muuten hän ei olisi tolpillaan -- henkilökunnalle kerrottiin, että vaatteet tarvitaan Suomessa partioleirillä, siksi ne pestiin heti, jotta ne olisivat valmiina kun laiva tuli satamaan, mies kertoi esitutkinnan mukaan.

Suomessa leirillä syytetty käyttäytyi miehen mukaan sankarin tavoin.

– Hän nautti ollessaan valokeilassa. Yritin suojella häntä journalisteilta, mutta hän päinvastoin halusi puhua tapahtumista heidän kanssaan. Hän ei ollut ollenkaan surullinen tai epätasapainossa tapahtuneesta, ottaen huomioon, mitä hän oli joutunut näkemään ja kokemaan laivalla, mies sanoi.

Puolustuksen mukaan vaatteiden veri johtui siitä, että syytetty auttoi uhreja.

Syyttäjä vetoaa ex-vaimolle lähettyihin viesteihin

Vuonna 2015 Suomen poliisi sai Tanskan poliisilta tietoa toisen rikostutkinnan yhteydessä ilmi tulleista asioista. Syytetyn kerrottiin puhuneen ihmisille siitä, että olisi tehnyt henkirikoksen Tukholmasta Turkuun menneellä laivalla.

Seuraavana vuonna poliisi kuulusteli miehen pitkäaikaista ystävää. Ystävä kertoi, että useita vuosia aikaisemmin syytetty tuli hänen kotiinsa ja kertoi hänelle tappaneensa laivalla paljaan taivaan alla kaksi saksalaista. Kertoman mukaan teko tapahtui ylhäällä laivalla ja paikalle tuli helikopteri.

Ystävän mukaan mies oli vannottanut hänet olemaan kertomatta asiasta eteenpäin. Hän epäili miehen kärsineen huonosta omastatunnosta ja halunneen uskoutua hänelle.

Syyttäjä vetoaa todisteena muun muassa syytetyn entiselle vaimolleen esittämiin uhkauksiin, joista syytetty tuomittiin Tanskassa vuonna 2017. Tuomion mukaan mies lähetti syksyllä 2015 naiselle useita viestejä, joissa hän muun muassa uhkasi tämän henkeä.

– Nyt ymmärrän, miksi jotkut miehet tappavat vaimonsa.

– Olet oikeassa, voin olla paha, koska olen tappanut kaksi kertaa aiemminkin.

Mies kirjoitti voivansa todistaa olevansa murhaaja, mutta se veisi hänet vankilaan pitkäksi aikaa.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessaan mies sanoo parin suhteen olleen tuhoisa ja että pari lähetti uhkaavia viestejä toisilleen. Vastauksessaan mies myös selittää sitä, miksi vankilassa ollessaan puhui, että olisi tehnyt henkirikoksen. Hänen mukaansa tarkoitus oli "testata" vankikavereitaan.

Suomalaispoliisi: Syytetty kertoi tekovälineestä vankilan pihalla

Suomalaispoliisit kuulustelivat syytettyä Kööpenhaminan vankilassa elokuussa 2016. Tuolloin he kertoivat miehelle, että olivat keskustelleet eloonjääneen saksalaisnaisen kanssa. Esitutkinnan mukaan mies sanoi, että poliisi voi kertoa naiselle, ettei tämän tarvitse enää pelätä asian vuoksi, koska poliisi on nyt "puhunut oikean miehen kanssa". Mies sanoi kuitenkin, ettei tule tunnustamaan tekoa, koska ei halua pitkää vankilatuomiota.

Esitutkinnan mukaan allekirjoitettuaan kuulustelupöytäkirjan mies ilmoitti yllättäen, että haluaa kertoa poliisille vankilan ulkotiloissa, mitä laivalla oikeasti tapahtui. Hän halusi puhua pihalla ollakseen varma, ettei keskustelua tallenneta.

Pihalla mies ja suomalaispoliisi istuivat kahden pöytään. Tapahtuneesta on esitutkinnassa näyttönä vain poliisin kertoma.

– (Syytetty) kertoi minulle siinä kahdestaan istuessamme, kuinka hän oli tehnyt teon laivalla käyttämällä siinä tekovälineenä aiemmin esille tuomaansa kuonavasaraa. Hän kertoi uhrien olleen nukkumassa, kun hän (oli) heidät yllättänyt, poliisi kertoi esitutkinnassa.

Poliisin mukaan mies kertoi, että hän halusi tappaa ja ryöstää uhrit. Uhrit tulivat täysin yllätetyiksi, eikä kumpikaan ehtinyt tekemään minkäänlaista vastarintaa, mies kertoi poliisin mukaan. Kuonavasaran mies kertoi heittäneensä teon jälkeen mereen.

Syytetyn puolustus vaati hyödyntämiskieltoa suomalaispoliisin todistukselle, sillä syytetyllä ei ollut kuulustelussa avustajaa ja lisäksi kuulustelu tehtiin englanniksi.

– Siinä on sen verran paha oikeuden loukkaus, että me emme voi hyväksyä, että sellaista täällä hyödynnetään. Hänellä ei ollut avustajaa, hän oli sellaisessa tilassa, että ei silloin olisi voinut mitenkään käydä keskustelua ilman avustajaa, ja sen lisäksi on kuultu kielellä, jota hän ei hallitse, Kronström sanoo.

Hänen mukaansa käräjäoikeus sallii, että poliisia kuullaan todistajana ainoastaan epäiltyyn tekoaseeseen liittyen. Muilta osin poliisin kertomukseen ei voida vedota.