Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntaliitto vaatii muutoksia sote-lakiesitykseen: "Hyvinvointialueilla tulee olla mahdollisuus itse päättää, kuinka ne järjestävät ja tuottavat palvelunsa"

Sote-uudistusta koskevan lakiesityksen käsittely eduskunnassa on etenemässä perustuslakivaliokunnan valmistuneen lausunnon myötä. Seuraavaksi esityksen viimeistelyvastuu siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Kuntaliitto toivoo edelleen muutoksia lakiesitykseen.

– Huolimatta siitä, että perustuslakivaliokunta ei ole löytänyt esityksestä perustuslaillisia ongelmia, uudistuksen tavoitteiden toteutumisen varmistamiseksi muutoksia esitykseen tarvitaan, toteaa varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kuntaliiton tiedotteessa.

Kuntaliitto on koonnut kymmenen konkreettisen korjauksen listan, joita se toivoo sote-lakiesitykseen. Kuntaliitto esittää muun muassa, että hyvinvointialueiden ja kuntien mahdollisuutta sopia työnjaosta laajennettaisiin. Lisäksi Kuntaliitto haluaa, että oikeutta uudistuksen omaisuusjärjestelyistä kunnille seuraavien taloudellisten menetysten kompensaatioon laajennettaisiin.

Lisäksi Kuntaliitto toivoo esimerkiksi, että uudistuksen toimeenpanon aikataulua muutettaisiin siten, että se mahdollistaisi uudistuksen hallitun toimeenpanon koronaepidemian jälkihoitovaiheen keskellä myös hajanaisesta tilanteesta lähtevien alueiden osalta.

– Hyvinvointialueilla tulee olla myös mahdollisuus itse päättää, kuinka ne järjestävät ja tuottavat palvelunsa. Hyvinvointialueiden omistamat yhtiöt, jotka tuottavat palveluja alueille, tulisi rinnastaa alueiden omaan tuotantoon, vaatii Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki.

Lähtökohtana tulee Kuntaliiton mukaan olla myös mahdollisuus käyttää joustavasti markkinoita ja yksityisiä palveluntuottajia.

– On tärkeää, että perustuslakivaliokunnan esittämät, jo aiemmin esillä olleet puutteet kuntien omaisuussiirtojen kompensaatiomenettelyssä korjataan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Uudistuksen kielteisiä vaikutuksia erityisesti kasvavien kaupunkien elinvoimaan ja investointikykyyn ei voida Kuntaliiton mukaan kuitenkaan ratkaista sote-lakipaketin muutoksilla. Näihin kielteisiin vaikutuksiin liittyvien ratkaisujen hakeminen tulee Kuntaliiton mielestä käynnistää välittömästi, mikäli uudistus etenee.