Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Pääministeri Marin pitää EU-johtajien sopimia toimia voimakkaana vastauksena Valko-Venäjälle – Koronapandemian pitkittyminen on heikentänyt lasten ja nuorten henkistä hyvinvointia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääministeri Marin pitää EU-johtajien sopimia toimia voimakkaana vastauksena Valko-Venäjälle

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää EU-johtajien sopimia toimia voimakkaana vastauksena Valko-Venäjän sunnuntaisiin tekoihin. EU-huippukokouksessa Brysselissä jäsenmaiden johtajat sopivat muun muassa, että EU asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle ja kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa ja laskeutumasta EU-kentille.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofija Sapega.

EU-maiden johtajat tuomitsivat yhdessä Valko-Venäjän toimet sekä vaativat Pratasevitshin ja Sapegan vapauttamista.

Johtajat kehottivat myös EU-maissa toimivia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa.

Lisäksi esitettiin pyyntö, että Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö tutkisi sunnuntain tapauksen pikaisesti.

Biden: Valko-Venäjän toimet ovat häpeällinen hyökkäys toisinajattelua ja lehdistönvapautta vastaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toivotti tervetulleeksi EU:n aikeet asettaa pakotteita Valko-Venäjälle ja kertoi oman tiiminsä selvittävän niin ikään sopivia vaihtoehtoja.

Biden kritisoi lausunnossaan sitä, miten Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Ryanairin lennon laskeutumaan Minskiin ja otti kiinni lennolla olleen oppositioaktivistin ja toimittaja Raman Pratasevitshin.

Bidenin mukaan itse tapaus ja video, jolla Pratasevitsh näyttää esiintyvän pakotettuna, ovat häpeällisiä hyökkäyksiä poliittista toisinajattelua ja lehdistönvapautta vastaan.

Valko-Venäjä on julkaissut videon, jossa piestyn oloinen Pratasevitsh tunnustaa syyllisyytensä luvattomien mielenosoitusten organisointiin. (Lähde: AFP)

Raportti: Koronapandemian pitkittyminen on heikentänyt lasten ja nuorten henkistä hyvinvointia

Lähes joka toinen lapsi tai nuori on huolissaan henkisestä hyvinvoinnistaan koronan pitkittyessä, selviää Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista. Muun muassa etäopiskelu ja perheen toimeentulo aiheuttavat lapsille huolta ja stressiä.

Erityisesti matalatuloisten perheiden lapset sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat lapset kärsivät koronapandemian seurauksista arjessaan. Yli puolet kyselyyn vastanneista lapsista ja nuorista koki etäopiskelun heikentäneen myös opinnoissa pärjäämistä.

Kyselyyn vastasi hieman yli 1 100 lasta ja nuorta, jotka olivat iältään 12–17-vuotiaita.

Kemikaalirekka ajautui ojaan Huittisissa, lastina 43 tonnia natriumkloraattia

Kemikaalisäiliötä kuljettanut rekka on suistunut tiistaistain vastaisena yönä ojaan Kakkostiellä Huittisissa, kertoo Satakunnan pelastuslaitos.

Onnettomuudesta ei kuitenkaan ole haittaa ympäristölle, sillä säiliöstä ei ole havaittu vuotoa. Päivystävän palomestarin mukaan puoliperävaunun lastissa on 43 tonnia natriumkloraattia.

Pelastuslaitos on aloittanut säiliön tyhjentämisen. Torjuntatöiden arvioidaan kestävän aamuun asti.

Toinen ajokaista on suljettu liikenteeltä, ja paikalla ohjataan liikennettä. Onnettomuudessa ei ole aiheutunut henkilövahinkoja.

Oppositio kokoaa rivinsä yhteiseen välikysymykseen hallituksen sote-esityksestä

Oppositio jättää tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen esityksestä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseksi.

Mukana välikysymyksessä ovat kaikki oppositiopuolueet eli kokoomus, kristillisdemokraatit, Liike Nyt ja perussuomalaiset. Puolueiden mukaan uudistus ei kykene sille asetettuihin tavoitteisiin eli hoitoonpääsyn parantamiseen ja sote-menojen hillitsemiseen.

Hallituksella on 15 päivää aikaa vastata välikysymykseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen sote-esitys selvisi perustuslakivaliokunnan tarkastelusta ilman, että sen perusratkaisusta löytyi perustuslaillisia ongelmia. Esityksestä valmistellaan mietintöä nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Viking Sallyn kesän 1987 veriteon oikeudenkäynti jatkuu - murhasta syytettyä tanskalaismiestä on määrä kuulla tänään

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa jatkuu matkustajalaiva Viking Sallylla kesällä 1987 tapahtuneen henkirikoksen käsittely.

Länsisaksalaisten 20-vuotiaan miehen murhasta ja 22-vuotiaan naisen murhan yrityksestä syytetään viisikymppistä tanskalaismiestä. Hän oli tekoaikaan 18-vuotias ja matkasi laivalla Suomeen partioleirille.

Syytetty kiistää syytteen kokonaisuudessaan. Häntä on määrä kuulla tänään oikeudenkäynnissä.

Viimeisetkin Yhdysvaltain kongressitaloa turvanneet kansalliskaartilaiset ovat poistuneet - vartiointi kesti lähes viisi kuukautta

Yhdysvalloissa kongressitaloa turvanneet kansalliskaartilaiset ovat poistuneet, kun vartiointitehtävä tuli viikonlopun aikana päätökseensä. Kansalliskaarti vartioi kongressitaloa lähes viiden kuukauden ajan.

Enimmillään paikalla oli ollut lähes 26 000 kansalliskaartin jäsentä. Kongressitalon aluetta vartioitiin päivin ja öin, ja alueen ympärille pystytettiin suuri aita.

Kansalliskaarti kutsuttiin vartioimaan kongressitaloa tuolloisen presidentin Donald Trumpin kannattajien hyökättyä taloon loppiaisena. Pelkoja uudesta hyökkäyksestä oli myös Trumpin seuraajan Joe Bidenin virkaanastujaisten alla. (Lähde: AFP)

Malin armeija otti kiinni maan presidentin ja pääministerin, muun muassa YK ja EU tuomitsevat

Useat kansainväliset tahot ovat tuominneet Malin väliaikaishallinnon presidentin ja pääministerin kiinni ottamisen.

YK, EU, Afrikan unioni, Yhdysvallat, Britannia sekä Länsi-Afrikan maiden talousjärjestö Ecowas vaativat yhteisessä lausunnossaan presidentti Bah Ndaw'n ja pääministeri Mocta Ouanen välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

Hallituksen uudelleenjärjestelystä tuohtuneet sotilaat veivät Ndaw'n ja Ouanen maanantaina armeijan tukikohtaan. Tapahtumat ovat herättäneet pelkoja jo toisesta vallankaappausyrityksestä vuoden sisään.

Sotilaat syrjäyttivät Malin presidentin Ibrahim Boubacar Keitan elokuussa ja luovuttivat vallan väliaikaishallinnolle lopullisesti lokakuussa. (Lähde: AFP)

Toronto otti toisen peräkkäisen voiton Montrealista ja johtaa pudotuspelisarjaa 2-1

Jääkiekon NHL:ssä Montreal Canadiens on hävinnyt pudotuspeleissä jo toistamiseen Toronto Maple Leafsille. Ottelu oli joukkueiden kolmas pudotuspelikohtaaminen.

Montrealin suomalaisvahvistukset Jesperi Kotkaniemi, Joel Armia ja Artturi Lehkonen lähtivät jäältä tehopisteittä.

Kotijäällä kärsityn tappion jälkeen Montrealilla on tilillään yksi ja Torontolla kaksi voittoa. Jatkopaikka vaatii neljä voittoa, ja jatkoon pääsevällä joukkueella on vastassaan joko Edmonton Oilers tai Winnipeg Jets.

Jetsillä on mahdollisuus ratkaista jatkopaikka jo tänään, sillä joukkueiden voittotilanne on tällä hetkellä 3–0 Winnipegin hyväksi.