Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään, Saarikon seuraaja tiede- ja kulttuuriministeriksi selviää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Tällä kertaa ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä eli kaksi viikkoa. Ulkomailla ennakkoäänestysaika on lyhyempi ja alkaa vasta kesäkuussa.

Ennakkoäänestyspaikan voi valita, mutta varsinaisena vaalipäivänä äänestäminen onnistuu vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä paikassa.

Äänestäessä tulee todistaa henkilöllisyys. Äänestyspaikoilla noudatetaan koronaturvallisuusohjeita.

Saarikon seuraaja tiede- ja kulttuuriministeriksi selviää tänään

Keskusta päättää ministereistään tänään puoli yhdeksältä aamulla alkavassa kokouksessa.

Puolue päättää puheenjohtaja Annika Saarikon siirtymisestä valtiovarainministeriksi tehtävästä luopuvan Matti Vanhasen tilalle.

Samalla Saarikolle valitaan seuraaja uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi. Spekulaatioissa ministerivalinnasta ei ole noussut esille yhtään nimeä ylitse muiden.

Vanhanen on kertonut siirtyvänsä rivikansanedustajaksi.

Etelä-Suomeen luvassa voimakasta tuulta ja runsasta sadetta

Etelä-Suomeen leviää aamulla sadealue, joka tuo mukanaan myös voimakkaita tuulenpuuskia. Sade on voimakkaimmillaan puolenpäivän tietämillä ja iltapäivällä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo.

Sade iskee voimakkaimmin Varsinais-Suomeen, Ahvenanmaalle ja Uudellemaalle.

Saderintama tuo mukanaan myös navakan itätuulen. Tuuli on voimakasta Etelä- ja Länsi-Suomessa. Merialueilla voidaan päästä jopa myrskylukemiin.

THL:n kysely: Korona-aika aiheuttanut ongelmia henkilökohtaisen avun toteutukseen

Koronaepidemia on hankaloittanut henkilökohtaista apua käyttävien vammaisten ihmisten elämää Suomessa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyselystä.

Avustajien saatavuus ja poissaolot on koettu erityisen haasteellisina epidemia-aikana.

Sosiaaliset kontaktit vähentyivät suurella osalla vastanneista, ja noin joka toinen koki yksinäisyytensä lisääntyneen.

Kysely toteutettiin vuodenvaihteessa, ja siihen vastasi hieman yli tuhat täysi-ikäistä henkilökohtaisen avun asiakasta eri puolelta Suomea.

George Floydin kuolemasta vuosi - Floydin perhe vetosi päättäjiin, että mittava poliisiuudistuslaki saataisiin ajettua läpi

Yhdysvalloissa George Floydin perhe on tavannut Floydin kuoleman vuosipäivänä presidentti Joe Bidenin, varapresidentti Kamala Harrisin sekä joukon demokraattipäättäjiä.

Floydin perhe vetosi tapaamisissa päättäjiin, että maassa saataisiin ajettua läpi Floydin nimeä kantava poliisiuudistuslakipaketti. Uudistuksen olisi määrä muun muassa lisätä poliisien vastuuvelvollisuutta.

Biden ylisti tapaamisen jälkeen Floydin perheen ja erityisesti Floydin Gianna-tyttären rohkeutta sekä painotti Floydin muuttaneen maailmaa.

Valkoihoinen poliisi surmasi mustaihoisen Floydin vuosi sitten pidätystilanteessa Minneapolisissa. Tapaus synnytti laajan mielenosoitusaallon. (Lähde: AFP)

Valkovenäläinen oppositioaktivisti on saanut satoja tappouhkauksia ja pelkää olevansa Lukashenkan hallinnon "seuraava uhri"

Valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan perustaja Stepan Putilo kertoo uutistoimisto AFP:lle saaneensa kollegoineen satoja tappouhkauksia sen jälkeen, kun niin ikään kanavan perustajiin kuuluva oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh otettiin kiinni Minskissä sunnuntaina.

Putilo kertoo hänen ja kollegoidensa pelkäävän, että heistä saattaisi tulla Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon seuraavia uhreja.

Telegramissa toimivaa Nexta-kanavaa luotsaava Putilo peräänkuulutti haastattelussa myös lisää toimia kansainväliseltä yhteisöltä. Hän vaati, että Valko-Venäjä eristettäisiin poliittisesti ja taloudellisesti. (Lähde: AFP)