Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Traficom peruuttaa Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön liikennöintiluvan Suomeen – Lukashenka puolusteli parlamentille koneen käännyttämistä, Venäjä antoi heti taustatukea

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on peruuttanut Valko-Venäjän valtiollisen lentoyhtiön Belavian liikennöintiluvan Suomeen. Traficomin mukaan Valko-Venäjä ei voi varmistaa lentoliikenteen ja matkustajien turvallisuutta alueellaan.

Päätös on tullut voimaan välittömästi. Käytännössä liikennöintiluvan peruminen tarkoittaa sitä, että Belavia ei voi lentää Suomen ilmatilassa eikä laskeutua Suomen lentokentille.

Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo STT:lle, että välittömin vaikutus liikennöintiluvan peruuttamisella on ollut se, että Belavian tämänpäiväinen lento Valko-Venäjän pääkaupungista Minskistä Helsinkiin on peruttu. Belavialla on ollut Saarimäen mukaan viikossa muutamia edestakaisia lentoja Suomen ja Valko-Venäjän välillä.

Valko-Venäjä pakotti sunnuntaina Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin, ja samassa yhteydessä otettiin kiinni oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh sekä tämän naisystävä Sofia Sapega.

– Olemme arvioineet, että Valko-Venäjän lennonjohto ei tämän sunnuntaisen toimenpiteen perusteella välttämättä pysty riittävällä tasolla matkustajien oikeuksista huolehtimaan. Päädyimme tähän toimenpiteeseen, jotta voimme varmistaa matkustajien oikeuksien ja lentoturvallisuuden toteutumisen kaikissa tilanteissa, Saarimäki sanoo.

Liikennöintiluvan peruminen pysyvä toimenpide

Liikennöintiluvan peruuttaminen on pysyvä toimenpide eli uuden luvan kanssa aloitetaan puhtaalta pöydältä. Liikennöintiluvan halutessaan Belavian on jätettävä anomus, jolloin Traficom tekee Valko-Venäjän valtiollisesta lentoyhtiöstä uuden arvion.

Eilen Traficom linjasi Euroopan neuvoston suosituksen mukaisesti, että suomalaisten lentoyhtiöiden muiden EU-jäsenmaiden lentoyhtiöiden tapaan tulisi välttää lentämistä Valko-Venäjän ilmatilassa toistaiseksi. Kaikki suomalaiset lentoyhtiöt ilmoittivat noudattavansa suositusta.

Valko-Venäjän Lukashenka vakuutti toimineensa laillisesti

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka vakuutteli keskiviikkona puheessaan parlamentille toimineensa laillisesti ja ihmisiä suojellakseen, kun Ryanairin lento ohjattiin laskeutumaan Minskiin. Hän sai välittömästi tukea Venäjältä, kun Kremlin edustaja sanoi, ettei ole mitään syytä olla uskomatta Lukashenkaa.

– Kuten ennakoimme, meille pahaa toivovat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ovat muuttaneet tapojaan hyökätä valtiota kohtaan. He ovat menneet monessa asiassa liian pitkälle ja ylittäneet maalaisjärjen ja moraalin rajalinjoja, Lukashenka sanoi parlamentille.

– Toimin lain mukaan suojellakseni ihmisiä, hän jatkoi.

Lukashenkan mukaan lännen Valko-Venäjää vastaan käymän sodan luonne on nyt muuttunut.

– Kyseessä ei enää ole informaatiosota: tämä on modernia hybridisotaa. Meidän on tehtävä kaikkemme, ettei se muuttuisi entistä kuumemmaksi, Lukashenka sanoi valtiollisen Belta -uutistoimiston mukaan.

"Jos ei pidä paikkaansa, joku varmasti kiistää"

Venäjä sanoi keskiviikkona, ettei Lukashenkan sanomisia ole syytä epäillä. Venäjä on Lukashenkan hallinnon läheinen liittolainen.

– Kreml ei näe syytä olla luottamatta Valko-Venäjän johdon lausuntoihin, presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Lukashenka on väittänyt, että tieto Ryanairin koneen pommiuhasta olisi tullut Valko-Venäjälle Sveitsistä.

– Jos asia ei ollut näin, joku varmaan tulee kiistämään sen. Toistaiseksi kiistämisiä ei ole tullut, Peskov kuittasi.

Peskovin mukaan Lukashenka ja Putin tapaavat perjantaina Sotshissa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.